Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, 'Vrouwen van Ravensbrück'

Het monument 'Vrouwen van Ravensbrück' in Amsterdam herinnert aan de vele vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit concentratiekamp gevangen hebben gezeten en zijn omgebracht. Ook zijn in dit kamp 20.000 mannen om het leven gebracht. Ravensbrück ligt ongeveer 50 km ten noorden van Berlijn. In 1938 besloot de Duitse regering hier een speciaal concentratiekamp voor vrouwen te bouwen: 'Konzentrationslager Ravensbrück'. Tussen 1938 en 1945 werden in dit kamp 123.000 vrouwen opgesloten, waarvan 90.000 werden vermoord, verhongerden of bezweken aan uitputting of ziekte. Hieronder waren ook veel Nederlandse vrouwen, die door de bezetter waren gearresteerd wegens hun verzet tegen de schending van de mensenrechten, door hulp te bieden aan en het verbergen van onderduikers, het vervalsen van identiteitspapieren, het verspreiden van krantjes en het plegen van aanslagen. Velen werden naar Ravensbrück getransporteerd, vaak na een verblijf in het Nederlandse concentratiekamp Amersfoort. Het kamp Ravensbrück is nu ingericht als museum. Nederlandse oud-gevangenen hebben daar een eigen ruimte ingericht in een cel van het voormalige gevangenisblok. Daar staat een maquette van het monument in Amsterdam opgesteld. Oprichting Een aantal oud-gevangenen van kamp Ravensbrück (Comité Vrouwen van Ravensbrück) nam het initiatief tot oprichting van het gedenkteken. De plaatsing van de plaquette in 2002 was een initiatief van de heer R.A. Grisnigt, Engelandvaarder en ex-gevangene van Ravensbrück. Onthulling Het monument is onthuld op 25 april 1975.

Vervaardiger
  • Guido Eckhardt
  • Joost van Santen
  • Frank Nix
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1439
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Zuil
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards