Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Sidoer (gebedenboek)

Een Sidoer is een traditioneel Joods gebedenboek dat wordt gebruikt in de dagelijkse gebedspraktijken en tijdens de sabbat en Joodse feestdagen. Dit boek bevat een geordende verzameling van gebeden en zegeningen die door de eeuwen heen zijn samengesteld en vormen de kern van de Joodse liturgie. De inhoud van een Sidoer omvat gebeden voor verschillende momenten van de dag, zoals ochtend-, middag- en avondgebeden, evenals specifieke gebeden en rituelen voor de sabbat en andere belangrijke Joodse feesten. Bovendien bevat het vaak de teksten van de Psalmen, ethische leerstukken en soms commentaren op de gebeden. De Sidoer is meer dan alleen een gebedenboek; het is een centraal element in het Joodse spirituele leven en helpt individuen en gemeenschappen om hun geloof en tradities te belijden en te beleven. Het gebruik van de Sidoer in de synagoge en thuis benadrukt het belang van gebed en reflectie in het jodendom. Als object weerspiegelt de Sidoer zowel religieuze toewijding als de rijke tradities van het Joodse volk.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • gebedenboek
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • SBKZ-000050
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Religie
  • Synagogen
  • Joden
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards