Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Toneelvereniging Cicero te Nieuwe Niedorp

Bereik en inhoud De geschiedenis van de amateurtoneelvereniging Cicero gaat terug tot de oprichting in 1863 toen de vereniging nog behoorde tot de Rederijkerskamers.(1) In deze periode vierde het aantal Rederijkerskamers in Nederland hoogtij. In dit archief is er niet veel materiaal bewaard gebleven uit die periode anders dan een in 1923 door Rederijkerskamer Cicero uitgeschreven 'Tooneelwedstrijd' ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van de Kamer. Wanneer de Vereniging is omgevormd tot toneelvereniging is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat het eind jaren '27 in overleg was met Dilettanten Club Nieuwe Niedorp om te fuseren (zie inventarisnummer: 38). Hoe het ook zij, de Toneelvereniging Cicero bleef actief in het interbellum en zelfs tot in de eerste drie jaren van de Tweede Wereldoorlog. In het archief zijn onder meer de goedkeuringen te vinden uit 1943 waarbij de burgemeester van Nieuwe Niedorp de goedkeuring overbrengt in naam van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten voor het toneelstuk 'Het spook van de Vrijburcht'. Daarnaast zijn in het archief ook het 'Verordeningsblad der Nederlandsche Kultuurkamer' opgenomen die de ge- en verboden bevat uit de oorlogsjaren. Met het verzoek van de feestcommissie van Nieuwe Niedorp aan het bestuur van Cicero om een 'Bonten avond' te organiseren ter viering van de bevrijding, komt ook in dit archief een eind aan de stukken uit de periode van de bezetting. Na de Tweede Wereldoorlog treedt de toneelvereniging elk jaar zo'n één à twee keer op en doet het geregeld mee aan concours voor amateurtoneelverenigingen met wisselende resultaten (zie inventarisnummers: 6 en 68). Geheel ontbreekt de behandeling van wat later het Cicero Arrest is gaan heten. In deze zaak uit 1954 betreffende een auteursrechtenkwestie, werd het stuk 'De man in burger' opgevoerd maar zonder dat er aan een van twee voorwaarden voldaan was. De voorwaarden van de bewerker van het stuk hielden namelijk in: 'dat de gevraagde condities waren ƒ 25 voor iedere opvoering en dat voor de eerste opvoering het aankoopbewijs van acht tekstboekjes moest worden overgelegd’. Aan de eerste voorwaarden was voldaan echter aan de twee niet volledig. De tekst van dit belangrijke arrest over voorwaardelijke opzet werd in december 2019 opnieuw gepubliceerd op de jurisprudentiesite rechtspraak.nl. Nadat in 1988 het laatste jubileum was gevierd (125 jaar), zijn er nog enkele brochures te vinden in dit archief echter leek de activiteit in deze periode te stagneren. Het laatste bericht in dit archief uit 1999 betreft ironisch genoeg een waarschuwing van de Algemene Verzekeringsmaatschappij N.V. Noordhollandsche van 1816, dat er mogelijk schade zal zijn van de 'millenium bug' of het 'milleniumprobleem'. Of de toneelvereniging hier nog enige last van heeft ondervonden is niet bekend want er zijn op het moment van schrijven, geen recentere stukken binnengekomen. (1) Westers, O., Welsprekende burgers, Rederijkers in de negentiende eeuw (2003) 464.

Collectie
  • Archieven Alkmaar
Type
  • Archief
Identificatienummer van Regionaal Archief Alkmaar
  • be8ced90a4354b5fbacf00c8dd357b16
Trefwoorden
  • Cultuur
  • kunst
  • tweede wereldoorlog
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards