Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
BevrijdingBeeldbank WO2 | NIOD

Vacature: Senior Technisch Informatiespecialist /programmeur Netwerk Oorlogsbronnen

27 januari 2022 · Nieuws

Werken binnen een klein team van gepassioneerde collega’s binnen een groot netwerk van betrokken organisaties als technische spil in een organisatienetwerk die op dit moment meer dan 250 collecties over de Tweede Wereldoorlog digitaal aan elkaar koppelt en online beschikbaar stelt voor een breed publiek? Slimme oplossingen ontwikkelen om grote datasets met gegevens over gevangengenomen, gedeporteerde of tewerkgestelde personen digitaal te verwerken en optimaal herbruikbaar te maken voor digitale toepassingen? Werken in een dynamische omgeving waar altijd op zoek wordt gegaan naar nieuwe mogelijkheden en die ook realiseren?

Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) zoekt een 

zelfstandig werkende Senior Technisch Informatiespecialist /programmeur

voor 38 uur (1 fte)

Je bent praktisch ingesteld is, denkt niet in bestaande hokjes en heeft hands-on ervaring met het verwerken van grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. Maar bovenal, ben je iemand die niet alleen problemen signaleert, maar ze ook oplost, houdt van een uitdaging in een hectische omgeving en een goede dosis humor niet schuwt.

Het Netwerk Oorlogsbronnen beheert en ontwikkelt een digitale infrastructuur waar de verspreide analoge collecties rond de Tweede Wereldoorlog online vindbaar en bruikbaar worden. Het programmateam werkt in opdracht van de deelnemende organisaties in het netwerk. Oorlogsbronnen is het startpunt voor iedereen die op zoek is naar verdieping binnen het thema Tweede Wereldoorlog, van genealoog tot lokale geschiedkundige, docent, tentoonstellingsmaker en onderzoeker.

Oorlogsbronnen.nl brengt inmiddels 12 miljoen beschrijvingen en de historische persoonsdata van meer dan 350.000 personen samen. Op termijn zullen hier ook full-text collecties bijkomen. In een speciale omgeving (Spinque desk) wordt collectiedata geharvest, verwerkt, gekoppeld aan onder andere de WO2-thesaurus en doorzoekbaar gemaakt. Ook wordt in dezelfde omgeving datasets met persoonsgegevens verwerkt, waarmee digitale tijdlijnen worden gegenereerd.

We zoeken iemand die technisch onderlegd is en ons helpt deze digitale infrastructuur te beheren en te verbeteren door mee te denken over de toepassing van nieuwe technologie. De informatie-specialist fantaseert ook mee over nieuwe zoekmogelijkheden, koppelingen, toepassingen, enzovoorts. Dit alles in een klein multidisciplinair team van historici, collectiespecialisten en ICT-specialisten, waar ‘leren door doen’ het credo is. Leden binnen het team hebben hun eigen domein, met bijbehorende verantwoordelijkheden en ook ruimte om zichzelf te ontwikkelen.

Takenpakket en rollen

  • Datamanagement: verantwoordelijk voor het binnenhalen, aansluiten en verwerken van nieuwe collectiedata en persoonsdatasets en het beheren van bestaande aansluitingen en datasets;
  • Dataconsultancy: technische vraagbaak voor het netwerk (de musea, archieven, organisaties die data leveren) en vraagbaak binnen het Oorlogsbronnen-team. Vanuit de kennis en basis een bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van de digitale infrastructuur;
  • Conceptontwikkeling: proactief meedenken over de doorontwikkeling van de infrastructuur van Oorlogsbronnen, het benutten van nieuwe technologie en het verder uitwerken van het concept “thematische hub” binnen de landelijke infrastructuur voor digitaal erfgoed (Netwerk Digitaal Erfgoed);
  • Participeren in projecten die data uit de infrastructuur in gerichte toepassingen naar het publiek brengen;
  • Contacten onderhouden met externe partijen die betrokken zijn bij de technische infrastructuur. 

 

Gevraagde kennis

  • Kennis van xslt, xml, JSON, LOD
  • Kennis van shell scripting, niet schrikken van commandline werken
  • Ervaring met geautomatiseerd data ophalen: harvesten, crawlen
  • Kennis van python of andere programmeertaal/-talen
  • Bij voorkeur kennis van en ervaring met metadatastandaarden voor erfgoed
  • Projectmatig werken

Competenties

Praktisch en pragmatisch, initiatiefrijk, samenwerken, koppig, vasthoudend en geduldig, gevoel voor humor, flexibel, zelfstandig, communicatief vaardig.

Aanstelling

Het betreft een fulltime functie (38 uur per week) voor de duur van een jaar met de intentie om te komen tot een vast dienstverband.

Wat bieden we?

Je treedt in dienst bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, dat onderdeel is van de KNAW en op dit moment NOB faciliteert. Het NOB zal in 2023 binnen een nieuw op te richten stichting haar werkzaamheden continueren en het dienstverband zal dan ook overgaan naar de nieuwe stichting zodra die een feit is. Het salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring maximaal € 5.230,- per maand bij een 38-urige werkweek, schaal 11 CAO Nederlandse Universiteiten.

De KNAW biedt daarnaast aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen en diverse scholing- en ontwikkelmogelijkheden.

Meer informatie

Voor vragen over deze functie kun je je wenden tot Edwin Klijn via het mailadres e.klijn@niod.knaw.nl. Zie ook de website www.oorlogsbronnen.nl.

Interesse?

Je sollicitatie met een motivatie en curriculum vitae ontvangen wij graag per e-mail, gericht aan de programmamanager van het NOB, Edwin Klijn, op sollicitaties@bb.huc.knaw.nl onder vermelding van ‘Senior Technisch Informatiespecialist /programmeur NOB”. Je kunt reageren tot en met 21 februari 2022

 

Over Netwerk Oorlogsbronnen

Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS.

Wij streven naar een diverse en inclusieve werkomgeving voor het gehele personeelsbestand (ongeacht leeftijd, geslacht, seksualiteit, huidskleur, religie, culturele achtergrond). Om een gebalanceerde samenstelling van ons personeelsbestand verder te vergroten, wordt met deze aspecten rekening gehouden bij de selectie.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards