Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Gevangenen van Kamp Vught aan het werk bij het Philips-Kommando. NIOD archief 250D inv. nr. 1246. Maker: R. Dozy

Slotbijeenkomst met vrijwilligers crowdsourcing-project Vught

24 oktober 2017 · Nieuws
Deze zomer tikten 170 vrijwilligers in grote snelheid ruim 25.000 kaartjes uit de basisadministratie van Kamp Vught over. Zo'n zestig van deze vrijwilligers bezochten woensdag 18 oktober het NIOD voor een slotbijeenkomst van het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught'. 

 

Na een welkomstwoord van Piet van Wijk (NIOD) en dankwoord van Jessica Gommers (NM Kamp Vught) voor het belangrijke werk dat de vrijwilligers verzet hebben, ging Tessa Free (Netwerk Oorlogsbronnen) verder in op het project en de stand van zaken. Welke problemen kwamen we tegen? Wat vonden de vrijwilligers prettig werken? Hoe hebben ze het project emotioneel ervaren? Er was ook aandacht voor de nieuwe inzichten die de data kan bieden. Door het project is het mogelijk een overzicht te maken van alle gevangenen van Kamp Vught. Aan de hand daarvan kunnen bijvoorbeeld woonplaatsen van gevangenen op een kaart worden gezet. En de verschillende leeftijden of beroepen van gevangenen in een tabel. Kortom: een inzicht creëren dat tot nu nog niet op deze manier mogelijk was. 

Ontvangst in de hal van het NIOD
Ontvangst in de hal van het NIOD
Ontvangst in de hal van het NIOD

Vrijwilligers vonden het leuk elkaar te zien en spreken, vooral omdat ieder vanuit zijn of haar eigen huis gewerkt heeft. De slotbijeenkomst vormde dan ook een mooi moment om ervaringen te delen. Het bleek dat vooral bij de kaartjes van Joodse gevangenen menig vrijwilliger wel eens met een brok in de keel de computer heeft uitgezet. Indrukwekkend vonden veel dan ook het zien van de originele kaartjes, die in het depot van het NIOD berusten.

Het hele leven is hier een wereld op zichzelf 

Na een uitgebreide rondleiding door het pand van het NIOD verzorgde Marieke Meeuwenoord een lezing over de geschiedenis van Kamp Vught. Zij promoveerde in 2011 op haar onderzoek naar concentratiekamp Vught, dat uiteindelijk ook resulteerde in het boek 'Het hele leven is hier een wereld op zichzelf'. Destijds deed zij onderzoek in de nog niet gedigitaliseerde, laat staan verder toegankelijk gemaakte, basisadministratie en andere archieven van het kamp. Meeuwenoord concludeerde dan ook dat het haar onderzoek zeker had geholpen als er destijds gestructureerde data voor handen was geweest. 

Marieke Meeuwenoord
Marieke Meeuwenoord
Marieke Meeuwenoord

Afronding van het project

De kaartjes zijn ingevoerd, maar voor het Netwerk Oorlogsbronnen is het project nog niet klaar. Op dit moment en tot het einde van het jaar wordt er nog gewerkt aan de controle van de invoer. De kaartjes zijn dubbel ingevoerd om de verschillen eruit te kunnen halen, en zo tot een dataset te komen die zo identiek mogelijk is aan de informatie op de kaartjes. Ook wordt er, naast de basis-data-set, een 'genormaliseerde' dataset gevormd om de uiteindelijke doorzoekbaarheid te verbeteren. Dat betekent dat bijvoorbeeld spellingsvarianten worden samengevoegd of afgekorte straatnamen worden aangevuld. Tenslotte wordt er nog gesproken tussen de betrokken partijen over op welke manier, via welke instelling, welke data (denk aan de privacygevoeligheid) beschikbaar komt.  

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards