Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Frederikspolder, 1640-1959

1640 - 1959

Inleiding De Frederikspolder had in 1958 een kadastrale grootte van 512.88.32 ha net een belastbare oppervlakte van 476.97.18 ha. De polder ligt in de gemeenten Kortgene en Kats. Op 26 februari en 22 maart 1639 verleenden de Staten van Zeeland octrooi aan Frederik Hendrik, Prins van Oranje, tot bedijking van de schorren ten zuiden van de Oud- en Nieuw-Noord-Bevelandpolder. 'De bedijking zou worden uitgevoerd naar het ontwerp van Jacob en Franchois van Beekhoven en Johan en Franchois Indervelde van december 1638. In 1640 werden de bedijkingscontracten gesloten (zie inv. nr. 1 ) en in april van hetzelfde jaar werd net de bedijking begonnen. De zomerstorm van 3 en 4 augustus vernietigde het grootste gedeelte van de pas voltooide dijk en de uitwateringssluis. In verband hiermee probeerde men een verdubbeling van de belastingvrijdommen te verkrijgen, die op 10 augustus 1641 door de Staten werden verleend. De bedijking was toen al bijna voltooid volgens het gewijzigde plan, wat o.a. een kleinere polder ten gevolge had. De polder noemde men naar Frederik Hendrik, de Frederikspolder. De uitwatering van de polder geschiedde op de Zuidvliet. Na de bedijkingen van de Oud-Kortgene- en de Stadspolder respectievelijk in 1667 en 1684, verleenden deze polders doortocht aan het oppervlaktewater van de Frederikspolder. Sedert de oprichting van het waterschap voor de uitwatering van de polders Stads c.a. in Noord-Beveland in 1672, was de polder hierbij aangesloten. Tengevolge van de stormvloedramp van 1 februari 1953 inundeerde de polder door het op twee plaatsen doorbreken van de Prinsendijk. Na het herstel der dijk werd de polder leeggemalen door een mobiele installatie, waarna deze op 12 april droog viel. De polder wordt sedert de bedijking doorsneden door drie wegen, die onder verschillende benamingen op kaarten voorkomen, nl. de Oostweg, Prinsenweg en Westweg. De Oostweg komt men ook als Izaak F(i)lipseweg en de Prinsenweg als Looff'sweg tegen. De Westweg, de huidige provinciale weg van Kortgene naar Colijnsplaat, noemde men ook Adriaansweg. Volgens de overlevering zouden het namen van gezworenen zijn. In verband net de polderconcentratie op Noord-Beveland werd de polder opgeheven en opgenomen in het per 1 januari 1959 nieuw gevormde waterschap Noord-Beveland. Toch loopt het archief nog verder, doordat het polderbestuur de lopende zaken afwikkelde. Literatuur: Provinciale almanak 1958. De Bruin en Wilderom. Tussen afsluitdammen en deltadijken, deel I, Noord-Beveland. 1961. Rijksarchief in Zeeland. Handschriftenverzameling, inv. nr. 13660 Rijkswaterstaat. Verslag over de stormvloed 1953. 1961.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 3214
Trefwoorden
  • Verkeer en Waterstaat
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards