Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview N. Olivier

29 maart 1983

Nico Olivier (12 september 1920) komt uit een politiek geëngageerd, communistisch milieu. Vóór de oorlog werden er gevluchte Duitse kameraden geholpen. Als jongeman werd Nico hierbij ingeschakeld door zijn ouders. Eigenlijk werd het gedrag na de capitulatie voortgezet. Bij Sam Mieloo is heel lang een communistisch krantje gemaakt. Maar ook vóór de oorlog werd daar voorzichtig mee omgegaan. In 1943 raakt Olivier betrokken bij de RVV. Hij vertelt o.m. over een poging CPN-leider Jan Postma te bevrijden en over de poging de fabriek “De Kat” in brand te steken. Gedetailleerde beschrijving van de gebruikte brandbom en de reden waarom het niet goed ging. Verder spreekt hij over de aanslag op de directeur van het GAB op 3 januari 1944 en het vervaardigen van De Waarheid. In het voorjaar van 1944 werd Olivier gearresteerd en belandde in Kamp Amersfoort. Hij zit er echter onder een valse naam [zie het interview met B. Haneveld]. Begin september weet hij te ontsnappen. Daarna raakte hij de contacten in Leiden kwijt. In ieder geval dreigde de activiteiten van de RVV uit de hand te lopen met ongecontroleerde overvallen en moest er disciplinair worden opgetreden. Boven de winkel van Dusoswa op het Levendaal werd een vergadering belegd, waar Olivier de discipline probeerde te herstellen. Het onderlinge wantrouwen was groot. Dubbeldeman moest het veld ruimen en Piena werd zijn opvolger. Terloops wordt vermeld dat moeder Olivier gedurende de hele oorlog (althans lange tijd) 7 joodse mensen heeft verzorgd in een huis aan de Rodenburgerstraat 16, dat door de eigenaresse, mw. Nicolaï, ter beschikking was gesteld. Waar in dit interview merkwaardigerwijze niet over wordt gesproken is dat vader Olivier in juni 1941 werd gearresteerd en in het concentratiekamp verdween. Overigens spreekt Olivier op pagina 28 enige behartigenswaardige woorden over de poging van de historicus de juistheid van mondelinge verhalen te controleren. Interview met N. Olivier. Gehouden door Ruud Vernooy op 29 maart 1983. Getypt, 49 bladzijden.

Thema's
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards