Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rotterdam, monument voor Arie den Toom

Het monument voor Arie den Toom te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsleider die op 3 april 1945 door de bezetter is doodgeschoten op de Lage Oostzeedijk. Hij was een van de twintig mannen die daar als represaille voor liquidatie van een Nederlandse politie-officier werden gefusilleerd. Arie den Toom was tijdens de bezettingsjaren beheerder van het feestgebouw Courzand op de Heyplaat, dat door personeel van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij als lunch- en vergaderruimte werd gebruikt. Den Toom kreeg in het begin van de oorlog al spoedig contact met de Landelijke Organisatie en het gebouw Courzand werd een ontmoetingsplaats voor verzetsmensen. Ook werden in dit pand wapens opgeslagen. Door verraad werd op 13 maart 1945 door de Sicherheitspolizei een inval in Courzand gedaan. Daarbij werden dertien verzetsstrijders gearresteerd, waaronder Arie den Toom. Hij werd als 'Todeskandidaat' opgesloten in een cel van het Haagsche Veer. Op 3 april werd hij samen met nog negen anderen naar de Lage Oostzeedijk gebracht en gefusilleerd. Arie den Toom is in augustus 1945 herbegraven in Nieuwerkerk aan den IJssel. Onthulling Het monument is onthuld in 1969.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 908
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards