Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Werkhoven, monument voor Régis Charles Deleuze

Het monument voor Régis Charles Deleuze in Werkhoven (gemeente Bunnik) is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse R.A.F.-piloot die op 25 februari 1945 op Nederlands grondgebied is gesneuveld. Régis Charles Deleuze (geb. 26-09-1926) was luitenant der vliegers bij het 274ste Squadron van de Royal Air Force, registratienummer 135504. Op 25 februari 1945 had hij eigenlijk verlof, maar omdat er niet voldoende piloten waren besloot hij toch te vliegen. Om 8.40 uur vertrok hij in de Hawker Tempest VEJ 77 5 vanaf vliegveld Volkel. Boven het Duitse Hamm kreeg zijn toestel echter motorproblemen. Deleuze verloor contact met zijn squadron. Na door de bezetter te zijn aangeschoten, maakte Deleuze een noodlanding in de weilanden bij Kasteel 'Beverweert'. Helaas raakte het toestel de bomen en crashte. De zware klap die volgde werd gehoord door gravin zu Castell-Castell. Halverwege de Laan voor het kasteel ontdekte zij een piloot die tegen een boom aanleunde. Kort daarop stierf Deleuze in de armen van de gravin. Hij was 22 jaar. Zijn papieren werden verbrand door de Duitse bezetters, die in een deel van het kasteel een commandopost hadden ingericht. Hierdoor wist men lange tijd niet wie de gesneuvelde piloot was. Deleuze werd ongeïdentificeerd begraven op de Algemene begraafplaats te Werkhoven. Later is hij op verzoek van het Franse Rode Kruis opgegraven, geïdentificeerd en opnieuw begraven op de Algemene begraafplaats in het bijzijn van zijn ouders, een detachement van de Royal Air Force en de burgemeester van Werkhoven. Veel later heeft de familie van Régis Deleuze hem opnieuw opgegraven en vervoerd naar Evere bij Brussel, waar hij is bijgezet. Onthulling Het monument is onthuld in 1946.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 472
Trefwoorden
  • Geallieerde militairen
  • Kruis
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards