Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Gendringen, 'Opdat we niet vergeten'

Het monument 'Opdat we niet vergeten' herinnert de inwoners van Gendringen (gemeente Oude IJsselstreek) aan de meer dan 500 oorlogsslachtoffers (burgers en militairen) uit de vroegere gemeenten Gendringen en Wisch, die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om burgerslachtoffers uit de gemeente, om de geallieerde militairen die zijn gesneuveld tijdens de bevrijdingsacties en om Duitse militairen die tijdelijk in een veldgraf waren begraven. Ook het grensoverschrijdende karakter van de huidige gemeente Oude IJsselstreek en de grensgemeenten in Duitsland komt aan bod, zoals hulp aan de slachtoffers in de werkkampen van Rees (Groin en Bienen) en de burgers die werkzaam waren voor de organisatie Todt. Als basis dient het boek ‘Opdat Wij Niet Vergeten’ geschreven door Maarten Koudijs e.a. uit de Gemeente Oude IJsselstreek. De namen van de slachtoffers zijn terug te vinden op de website van de 'Werkgroep Opdat We Niet Vergeten'. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van de 'Werkgroep Opdat We Niet Vergeten' van Stichting de Moezeköttel naar aanleiding van de publicatie van het boek Opdat we niet vergeten, Gendringen - Wisch 1940 - 1945 , samengesteld door Maarten Koudijs in opdracht van de werkgroep. Dit boek beschrijft de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Oude IJsselstreek en de bevrijding in maart 1945. De opbrengst van dit boek is aangewend om het monument te realiseren, want er was nog geen oorlogsmonument voor alle slachtoffers in Gendringen. Het boek diende als basis voor de achtergrond van het monument. Totstandkoming In 2020 is de eerste schets van het monument gemaakt en deze is in een technische tekening uitgewerkt door Leon Heukshorst. Het monument is gemaakt door Arendsen Plaatwerk en geplaatst door Arendsen Steel. De informatiepanelen zijn vervaardigd door Gravure85. De verlichting is verzorgd door bureau studio Rob Kruizinga. Onthulling Het monument is op 6 mei 2022 onthuld in aanwezigheid van burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstijk, burgemeester Christoph Gerwers van de Stadt Rees (Duitsland), nabestaanden van de militaire slachtoffers en vertegenwoordigers van de geallieerde landen.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 4545
Trefwoorden
  • Gedenkmuur
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Geallieerde militairen
  • Burgers voormalig Nederlands-Indië
  • Burgerslachtoffers
  • Overig
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards