Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Papendrecht, 'Lancaster-monument'

Het 'Lancaster-monument' in Papendrecht is opgericht ter nagedachtenis aan vijf Britse en twee Australische vliegers die op 21 juli 1944 zijn omgekomen toen hun bommenwerper (de 'Popeye') door de bezetter werd neergehaald. De namen van de zeven slachoffers luiden: Flight sergeant Charles Alfred Barlow (19 jaar) RAAF, Flying officier Colin Mervyn Clarey (30 jaar) RAAF, Wireless Operator sergeant Douglas Hancock (20 jaar) RAF, Air Bomber flight sergeant Samuel Edward Kirkland (25 jaar) RAF, Navigator sergeant Edward John Line (21 jaar) RAF, Flight Engineer sergeant Herbert Charles Luton (25 jaar) RAF en Air Gunner sergeant Arthur Walter Middleton (21 jaar) RAF. In de nacht van 20 op 21 juli 1944 stegen vanaf verschillende luchtbases in Engeland 147 Lancaster bommenwerpers en elf Mosquito jachtvliegtuigen op voor een aanval op de oliefabrieken in het Duitse Homburg. De 'Popeye' vertrok om 23.30 uur vanaf de vliegbasis Withford in het Engelse Cambridgeshire en maakte deel uit van de C-flight van het 115de Squadron. Boven de Noordzee werd door de bommenwerpers een formatie gevormd met achterin de 'Popeye'. Deze positie heet ook wel 'Tail end Charlie' omdat dit de gevaarlijkste is. Er zit namelijk geen toestel meer achter je om je te beschermen. Voor de bemanning werd het hun 27e vlucht. De bezetter zette een grote tegenaanval in met afweergeschut en nachtjagers. Twintig Lancasters werden uit de lucht geschoten, waaronder de 'Popeye'. De bommenwerper werd op de terugweg rond 4.00 uur in de ochtend boven Papendrecht door luchtafweer in de brand geschoten. Boven Alblasserdam keerde het toestel en vloog daarna rakelings over de huizen op het Oosteind. Het toestel maakte een scherpe bocht naar links en stortte neer in het weiland van Jan Dekker tussen het café 'De Witte Ballon' en de rijksweg, gevolgd door een enorme explosie. Hierbij zijn alle bemanningsleden (vijf Engelse en twee Australische vliegers) om het leven gekomen. De gesneuvelde bemanningsleden zijn op een speciaal gedeelte van de begraafplaats in Papendrecht bijgezet, met in het midden flying officier Colin Mervyn Clarey om zo de eenheid van de bemanning te benadrukken. Op de locatie waar de Lancaster is neergekomen zijn zeven bomen geplant. Onthulling Het monument is onthuld op 21 juli 2004, exact zestig jaar na deze tragische gebeurtenis.

Vervaardiger
  • ir. Jan van Luijk
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 439
Trefwoorden
  • Gedenksteen
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards