Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Hengelo, Bevrijdingsmonument Hazemeijer

Het monument is opgericht ter herinnering aan de inval van de Duitse Sicherheitsdienst op 23 oktober 1942 bij het toenmalige Hazemeyer, tegenwoordig Thales. Bij die actie werden 22 werknemers opgepakt en meegenomen. 6 van hen werden later geëxecuteerd. De werknemers van Hazemeyer werkten in het verzet. Ze deden van alles om de Duitse bezetter tegen te werken. Zo was er het plan om een bomaanslag te plegen op de spoorlijn Hengelo - Oldenzaal. Deze spoorlijn werd destijds gebruikt voor het vervoer van oorlogsmateriaal naar Duitsland. ‘Hazemeyer Signaal Apparaten’ maakte vanaf 1922 luchtdoelgeschut systemen voor de Marine. Toen de Tweede Wereldoorlog begon en de Duitsers Nederland binnenvielen werd de Hazemeyer fabriek al snel bezet. De leiding werd overgenomen door Duitse officieren en men dwong Hazemeyer uitsluitend voor de Duitse oorlogsmachine te gaan produceren. Er werd een verzetsgroep opgericht met leden uit de fabriek: ‘De Hazemeyer verzetsgroep’. Deze saboteerde eigen producten en pleegde een aanslag met een zelfgemaakte bom op een Wehrmachttrein in 1942. De aanslag mislukte deels en had tot gevolg dat - ter vergelding - 15 bekende linkse mensen werden vermoord. De Hazemeyer verzetsgroep belandde in Utrecht in dodencellen, 4 van hen werden geëxecuteerd en een ander overleed. Herman Reef kwam in kamp Vugt terecht en overleefde als enige van de Hazemeyer groep dit drama.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 4314
Trefwoorden
  • Zuil
  • Verzet Nederland
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards