Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Veldhoven, monument voor Zeelster slachtoffers van Operation Market Garden

Het monument voor Zeelster slachtoffers van Operation Market Garden is opgericht ter nagedachtenis aan de 19 slachtoffers van het bombardement op Cobbeek en de Heuvelstraat te Zeelst (gemeente Veldhoven) op 17 september 1944. Dit bombardement vond plaats op de eerste dag van de operatie 'Market Garden'. Hierbij werden in de ochtend bombardementen uitgevoerd op Duits afweergeschut en grondtroepen. Enkele honderden meters van Cobbeek zou een luchtafweergeschut (FLAK) geplaatst zijn dat het eigenlijke doel was van het bombardement. De namen van de slachtoffers zijn; Caterina Maria Gr. Aerts - d'Andrea, Henricus Petrus Martia M. Aerts, Johannes van Asperdt, Albertus van Bergen, Geertruida van Bergen, Petronella van Bergen - Derks, Theodorus van Bergen, Antonia van Gestel, Franciscus van Gestel, Henricus van Gestel, Martha van Gestel - van der Linden, Leonardus Vincentius de Haas, Petronella Maria Kanen, Wilhelmus B. C. van Laarhoven, Arnoldus Nicolaas Louwers, Albertus Renders, Johanna Renders-Verhees, Johannes Verwimp, Martinus Antonius Cornelis de Wit. 18 van deze slachtoffers liggen op het kerkhof in Zeelst bij elkaar begraven, elk in een eigen graf. Het 19 e slachtoffer overleed later in het ziekenhuis in Eindhoven en is in zijn woonplaats Heeze begraven. Oprichting Het monument is opgericht ter gelegenheid van het feit dat het bombardement zeventig jaar daarvoor heeft plaatsgevonden en er, naast een grafmonument, nog geen monument voor deze slachtoffers bestond. De oprichting van het monument was een initiatief van Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis en werd Onthulling Het monument werd onthuld in de avond van 17 september 2014. De onthulling maakte deel uit van een uitgebreid programma. Deze werd begonnen in de Willibrorduskerk, waar voorafgaand een Heilige Mis opgedragen werd. Dit gebeurde vervolgens ook op het kerkhof, waar 18 slachtoffers begraven liggen. Hier werd onder andere een bloemstuk neergelegd. Na de dienst werd daar The Last Post gespeeld, waarna alle aanwezigen in een optocht naar de plek van het monument vertrokken. Op de route van de begraafplaats naar het monument hingen de In de de vlaggen halfstok en brandden kaarsen voor de huizen. Bij de ingang van Meiveld, vlakbij het monument waren veel verschillende mensen aanwezig zoals mensen van de gilde, scouts, leerlingen, nabestaanden en enkele honderden belangstellenden. Tijdens de ceremonie kwamen verschillende sprekers aan het woord, waaronder Tiny Renders van de initiatiefnemende stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis, kolonel Van Soest van Vliegbasis Eindhoven en burgemeester Jack Mikkers. Vervolgens werden de namen en leeftijden van de slachtoffers voorgelezen en legden leden van de scouting witte rozen bij het monument. Tenslotte werd twee minuten stilte in acht genomen en het Wilhelmus gespeeld. Na afloop van de plechtigheden werd een concert gehouden door harmonie L‘Union Fraternelle en het Veldhovens Mannenkoor.

Vervaardiger
  • Wil Dams
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3811
Trefwoorden
  • Beeld
  • Sculptuur
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards