Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tilburg, 'Hiroshima-monument'

Het 'Hiroshima-monument in Tilburg (gemeente Tilburg) is opgericht ter herdenking aan de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki op 6 augustus 1945. Hiroshima was de eerste stad ter wereld die met een atoombom werd aangevallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op 6 augustus 1945 om kwart over acht 's ochtends boven Hiroshima de 4400 kilogram zware uraniumbom Little Boy afgeworpen door de Amerikaanse B-29 Superfortress bommenwerper Enola Gay. Harry S. Truman, toen president van de Verenigde Staten (V.S.) had hier orders voor gegeven. Een half uur voor het vallen van de atoombom ging door een andere B-29 Superfortress, die ter verkenning voorop vloog, het luchtalarm af. Na ongeveer 25 minuten werd dit afgeblazen, waardoor de uraniumbom viel toen alle inwoners juist de schuilkelders uit waren. De bom kwam 580 meter boven de grond tot ontploffing. Hiroshima werd door de explosie van de bom geheel verwoest. Circa 78.000 mensen kwamen in een fractie van een seconde om. Een enorme vuurbal van een 300 meter doorsnede ontwikkelde zich. Onder deze vuurbal liep de temperatuur op tot 4000°C. Na de vuurbal verspreidden gammastralen en infraroodstralen zich en volgde een schokgolf die zich voortbewoog met de snelheid van het geluid. Velen tienduizenden personen raakten gewond en zwaar verbrand. Door de na-effecten als gevolg van de radioactieve straling liep het dodental in Hiroshima uiteindelijk op tot ongeveer 140.000 eind 1945. Op 9 augustus werd ook boven Nagasaki een atoombom Fat Man tot ontploffing gebracht. Het doel van de bom was eigenlijk het verwoesten van de stad Kokura, maar deze stad was slecht zichtbaar door bewolking. Daarom ging men over naar het tweede doel, het industriële gebied van Nagasaki. De bom explodeerde 503 meter boven de voorstad Urakami en maakte in totaal ongeveer 65.000 slachtoffers (39.000 doden en 25.000 gewonden). Als gevolg van het verwoestende effect van beide bommen capituleerde Japan. Volgens opgave van de Japanse autoriteiten, die ook de slachtoffers registreerden die jaren later vielen door bijvoorbeeld kanker als gevolg van straling, kostten de bommen aan totaal ruim 240.000 mensen het leven.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3406
Trefwoorden
  • Boom
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards