Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Den Haag, 'V2-wapens'

Het monument 'V2-wapens' in Den Haag is geplaatst ter nagedachtenis aan de 24 medeburgers die zijn omgekomen toen in deze omgeving op 1 januari 1945 een V2-raket kort na de lancering is neergestort. De namen van de 24 burgers luiden: G.J. van Antwerpen, M.L. Barrois, S.L. Barrois, R. Brandenburg, C.J. Brussee, G.H. Brussee, A. F. van Duivenvoorde, C. v.d. Gaag, C. Graaf, R. v.d. Graaf, A. v.d. Graaf, J.C. v.d. Kooster, M. Mariz, H.C. Merz, R.H. Pabbruwee, E. Pabbruwee, M. Prins, J. Prins, G. Schiedon, E. Sieck, J. Tromp, E. Vaas, W. de Visser en W. Westbroek. Tussen 8 september 1944 en 27 maart 1945 werd Engeland vanuit Nederland bestookt met Duitse raketten. Hierbij maakte de bezetter gebruik van een nieuw wapen: de V2. Zo'n 300 raketten werden vanuit Hoek van Holland gelanceerd en ruim duizend vanuit de omgeving van Den Haag. Omdat de V2's op mobiele lanceerinstallaties waren geplaatst, waren ze moeilijk te traceren voor de Britse luchtmacht. In Londen veroorzaakten de raketten aanzienlijke schade. Ruim 2.500 Britten kwamen om het leven. Ook Antwerpen kwam onder vuur te liggen. Op de stad werden meer dan 1.600 V2's afgeschoten. Alleen de cijfers al maken duidelijk hoe zeer Den Haag in de eindfase van de oorlog door het nieuwe raketwapen in de frontlinie kwam te liggen. Van de 1.300 op Engeland afgevuurde V2's, kwamen er 1054 uit Den Haag en omstreken. Van die 1054 gingen er 87 de mist in, waarvan er elf in bewoond gebied vielen en explodeerden. Daarbij kwamen minimaal 65 mensen om het leven. Het trieste dieptepunt was de ramp in de Indigostraat (Heesterbuurt) op 1 januari 1945, waarbij 24 doden vielen. Andere drama's waren neergestorte raketten op de Van Vredenburchweg in Rijswijk, 27 oktober 1944 (dertien doden) en op de Riouwstraat 25 januari 1945 (tien doden). Slechts één familie in de Indigostraat overleefde de ramp. Ze vluchtten naar een huis in de Malakkastraat. Dat werd gedeeltelijk verwoest door de V2-inslag in de Riouwstraat. Toen kwamen ze terecht aan de Carel Reinierszkade in het Bezuidenhout. Op 3 maart 1945, toen de Britse bommen vielen, vluchtten deze mensen ten einde raad de stad uit.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 338
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards