Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, monument voor Eli van Tijn

Het monument voor Eli van Tijn in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis van deze Joodse verzetsman die begin 1945 in het Poolse vernietigingskamp Auschwitz is omgekomen. Elias van Tijn (1902-1945) was bestuurslid van een socialistische organisatie. Hij werkte in de overwegend socialistische Transvaalbuurt in Amsterdam en was daar hoofd van de toenmalige openbare Kraaipanschool, waar nu het ROC staat. Deze school werd in de oorlog aangewezen als een school voor Joodse leerlingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Eli van Tijn een actieve rol als verzetsstrijder, onder andere als lid van de verzetsgroep Gerretsen. Onder zijn leiding werd de zolder van de Kraaipanschool ingericht als onderduikruimte, waar hij zelf ook ondergedoken heeft gezeten. Hij verzorgde distributiebonnen, vervalste stamkaarten en valse persoonsbewijzen. Hij schreef onder het pseudoniem 'Piet Marsman' artikelen voor de illegale pers. Eli van Tijn werd in 1943 verraden en overgebracht naar kamp Amersfoort. Daar bleef hij zich inzetten voor het socialisme. Uiteindelijk kwam hij via het doorgangskamp Westerbork terecht in Auschwitz. Hier overleed hij op 30 april 1945 in het buitenkommando Vaihingen. Oprichting Het monument is opgericht in het kader van het project Erfenis van de 20e eeuw van het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Het streven van dit project is om de herinnering aan belangrijke personen en de gebeurtenissen die in de 20e eeuw in Oost-Watergraafsmeer hebben plaatsgevonden levend te houden. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Onthulling Het monument is onthuld op 14 december 2007 door burgemeester Job Cohen, samen met de jongste zoon van Eli van Tijn, de heer Geert van Tijn.

Vervaardiger
  • Steffen Maas (1973)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3329
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards