Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Enschede, monument in het Belastingkantoor

Het monument in het Belastingkantoor in Enschede is opgericht ter nagedachtenis aan twee belastingambtenaren die op 31 maart 1945 (één dag voor de bevrijding van Enschede) door de bezetter zijn doodgeschoten. De namen van de twee slachtoffers luiden: De heren J.H. Bosch (inspecteur der invoerrechten en accijnzen) en G.L. Rutgers (grenscommies). Beide ambtenaren maakten deel uit van het verzet gedurende de Duitse bezetting. Op 31 maart 1945 werd door Carl Ludwig Huschka, een voor de bezetter werkende verader die geïnfiltreerd was in de verzetsgroep, een bijeenkomst belegd omdat er belangrijke informatie zou zijn over de op handen zijnde bevrijding. De bijeenkomst werd belegd aan de Sumatrastraat nummer 3 te Enschede, de woning van de familie Ter Borg. Toen iedereen aanwezig was deed de Sicherheitsdienst (SD) met twaalf man onder leiding van Unterscharführer Karl Erich Alfred Schöber (1903) een inval. Hierbij werden met uitzondering van Oma Ter Borg, die zich onder een tafel wist te verbergen, alle acht volwassen aanwezigen ter plaatse werden doodgeschoten. Jonetta ter Borg mocht haar 2-jarige zoontje Gerrit nog in veiligheid brengen bij de buren aan de overzijde van de straat voordat zij alsnog in de gang van de woning om het leven werd gebracht. In totaal kwamen hierbij acht mensen om het leven, te weten: G. ter Borg (69 jaar), G.E. ter Borg (40 jaar), J ter Borg-Elferink (39 jaar), A. van Essen (33 jaar), J.J.Francoys (38 jaar), W. Mink (38 jaar), J.H. Wennink (31 jaar), en G.L. Rutgers (32 jaar). Daarna begaf de SD zich met Huschka onder andere naar de woning van de verzetsleider P. Zandbergen (36 jaar). Bij de inval werd Hennie Wennink (J.H. Wennink) opgepakt. Ondanks dat men zijn betrokkenheid niet kon bewijzen, werd hij meegenomen en aan de Zweringweg doodgeschoten. Vervolgens heeft de SD J.H. Bosch opgepakt in zijn woning aan de Bolhaarslaan. Hij werd de volgende ochtend op 1 april 1945, eerste paasdag, in de tuin achter de synagoge aan de Prinsenstraat, die toen dienst deed als gevangenis, doodgeschoten. Een paar uur later reden de geallieerden de stad binnen. Op 31 maart 2015, 70 jaar na dato, heeft Dhr. A.H. van Aarsen, medewerker van de belastingdienst te Enschede, twee zijden klaprozen met een rood-wit–blauw lint op de plaquette aangebracht ter ere van de slachtoffers.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2561
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards