Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Aalten, plaquette in het NS-station

Op 22 februari 1944 voeren de Geallieerden een ‘vergissings-bombardement’ uit op het historische centrum en het spoorwegstation in Nijmegen. Het is één van de zwaarste bombardementen op Nederlands grondgebied, vergelijkbaar met het Duitse bombardement op Rotterdam in de meidagen van 1940. Er vallen bijna 800 doden, voornamelijk burgerslachtoffers (waarschijnlijk ligt het aantal hoger, omdat onderduikers niet meegeteld zijn). Onder de slachtoffers bevindt zich de 40-jarige spoorwegbeambte Wilhelmus Petrus de Graaff uit Aalten. Naderhand blijkt dat het spoorwegemplacement in Nijmegen een bewust secundair doel te zijn gekozen als het primaire doel in Duitsland niet gebombardeerd kon worden. De plaquette in het NS-station te Aalten is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen. De naam van het slachtoffer luidt Wilhelmus P. de Graaff. Oprichting Na het einde van de Tweede Wereldoorlog nam de directie van de Nederlandse Spoorwegen het besluit om alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. Dit was een daad van piëteit. In de jaren 1947/1948 werden op circa 110 Nederlandse treinstations koperen plaquettes aangebracht, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers. Het basisontwerp van deze plaquette werd geleverd door de architect van de Nederlandse Spoorwegen, ir. H. G. J. Schelling. De platen werden vervaardigd bij de NV Kunstnijverheidfabrieken van Winkelman te Amsterdam. De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel' in het Moreelsepark te Utrecht. Onthulling De plaquette is onthuld op 8 juni 1948.

Vervaardiger
  • Ir. H.G.J. Schelling (ontwerp)
  • dhr. Winkelman (uitvoering)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2121
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards