Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rotterdam, 'En wij volgen de gang van hun volharding'

Het monument 'En wij volgen de gang van hun volharding' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan drie verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Daarnaast is het een gedenkplaats voor oorlog, vrede en vrijheid in zowel het heden als verleden. De namen van de drie verzetsmannen luiden: Abraham van den Bos, Dirk van der Kooij en Nicolaas Jan van der Valk. Abraham van den Bos was werkzaam als leerkracht op de Heijbergschool in Terbregge. In het begin van de oorlog is hij samen met Dirk van der Kooij (zoon van de oud-voorzitter van het schoolbestuur) in het verzet gegaan. Dick is in 1942 opgepakt, waarna Van den Bos het illegale werk van hem overnam. Van den Bos werd echter al snel door de Duitsers gezocht. Tijdens zijn lessen op de Heijbergschool stond er een schooljongen op de uitkijk, zodat Van den Bos in geval van onraad snel door het magazijn naar buiten kon vluchten, waar een bootje klaar lag. In 1943 werd de situatie op school te gevaarlijk voor Van den Bos. Hij ging met ziekteverlof en besteedde nu al zijn tijd aan het verzetswerk. Op 20 juni 1944 sloeg het noodlot echter toe. Tijdens het drukken van illegale bladen bij drukkerij Wegeling (waaronder Trouw ) werd hij gearresteerd en weggevoerd naar het Mariënklooster in Vught. Na zwaar verhoor werd hij opgesloten in een isoleercel. Op 11 augustus 1944 is Abraham van den Bos door de bezetter gefusilleerd. Na de oorlog ontving zijn familie een brief van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Wilhelmina, waarin zij haar dank uitsprak voor het werk dat Abraham van den Bos tijdens de oorlogsjaren verricht had. Ook werd aan Van den Bos postuum een onderscheiding toegekend. Nicolaas Jan van der Valk was tevens werkzaam als leerkracht op de Heijbergschool. Hij en zijn kinderen onderhielden nauwe banden met het verzet. De zolder van hun huis deed dienst als opslagplaats voor wapens en er stond een Engelse zender. Van der Valk werd in 1944 door de bezetter opgepakt wegens verzetsactiviteiten. Hoewel men ook op zoek was naar zijn kinderen, wisten zij uit handen te blijven van de bezetter. Van der Valk is via kamp Amersfoort overgebracht naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Een triest detail is, dat hij werd vrijgesproken en dat men al benzine voor een auto had weten te bemachtigen om hem op te halen. Dolle Dinsdag brak toen echter aan en alle concentratiekampen werden door de Duitsers volkomen van de buitenwereld afgesloten, zodat niemand er meer uitkwam. Op 26 januari 1945 overleed Nicolaas Jan van der Valk door uitputting in het concentratiekamp. Verzetsman Dirk van der Kooij overleefde de Tweede Wereldoorlog, hij overleed in 1994. Oprichting Het monument is opgericht na het verzoek van buurtbewoners om een plek voor cultuurhistorische bewustwording. Onthulling Het monument is onthuld op 14 april 2000 door C. van den Bos, C. van der Valk en mevrouw I. Koedam-Hooijkaas.

Vervaardiger
  • Hans Leutscher
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards