Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nijmegen, verzetsmonument (2)

Het verzetsmonument in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan vier leden van de verzetsgroep van de Nijmeegse politie (drie agenten en een rechercheur) en aan een Nijmeegse burger. De namen van de vier slachtoffers luiden: Wim Beerman, Bart Hendriks, Albert Marcusse en Herman Oolbekkink. Op 24 september 1943 mislukte op de Daalseweg een aanslag op de infiltrant en verrader Ederveen, die contacten onderhield met de Sicherheitsdienst in Den Haag. Vijf verzetsmensen werden opgepakt en ter dood veroordeeld: Herman Oolbekkink, Albertus H. Marcusse, Wilhelmus A. Beerman, Batholomeus Th. Hendriks en Cees de Jong. Zij werden in de duinen van Overveen gefusilleerd op 6 juni 1944. De politieagenten Beerman, Hendriks en Marcusse zijn met korpseer begraven op het kerkhof van de H. Landstichting. Rechercheur Oolbekkink is met korpseer begraven op het ereveld Vredehof. Cees de Jong is bijgezet op de Erebegraafplaats Bloemendaal. Onthulling Het monument is onthuld op 12 september 1987.

Vervaardiger
  • Ben van Pinxteren
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1410
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Beeld
  • Sculptuur
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards