Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Interview met WOII veteraan in Europa uitgezonden als Dienstplicht Koninklijke Landmacht op Alexanderkazerne, Interview met WOII veteraan in Europa uitgezonden als Dienstplicht Koninklijke Landmacht op Alexanderkazerne, Den Haag

De ge﮴erviewde ging in dienst en kwam bij het 4e Regiment Huzaren. In 1943 werd hij opgeroepen voor krijgsgevangenschap in Duitsland en kwam in Mulberg an der Elbe. De ge﮴erviewde beschrijft de situatie in het kamp en het vertrek naar Dresden. Hij moest werken bij een fabriek tot 1945. Hij vertelt over de situatie in het kamp. Hij kreeg maar eenmaal salaris en verder alleen gevangengeld en Rode Kruis pakketten. Soms kon hij aan sigaretten komen. Ondanks de situatie kon er nog wel gelachen worden. Via het Zweedse Rode Kruis kreeg hij ander werk waardoor hij naar de radio kon luisteren. Het grote bombardement van Dresden is de ge﮴erviewde goed bijgebleven. Met gevonden voedsel en alcohol kon hij weer even relatief goed vooruit. In Dresden moest hij 7 weken lang lijken ruimen en heeft daar na de oorlog psychische problemen aan overgehouden. De ge﮴erviewde ondervond eenmaal thuis problemen in zijn gezin vanwege zijn niet geheel negatieve houding tegenover Duitsers.
Interview met WOII veteraan in Europa uitgezonden als Dienstplicht Koninklijke Landmacht op Alexanderkazerne, Den Haag
Type
  • Audio
Datum
  • 14/05/2009
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media