Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Over grenzen : liminaliteit en de ervaring van verzet

2016

Ismee Tames pleit voor aandacht voor de ervaring van verzet. Zij onderzoekt deze ervaring op een nieuwe manier door het begrip 'liminaliteit' te introduceren in de geschiedwetenschap. Liminaliteit - een begrip uit de antropologie - gaat over het zogeheten 'tussengebied' of 'vacuüm', de periode waarin je niet kunt terugvallen op het oude en het nieuwe nog vorm moet krijgen. Vaak bij het uitbreken van oorlog is er zoiets als een 'liminale fase'. Tames werpt zo de oude vraag 'hoe krijgt verzet vorm?' opnieuw op en antwoordt: verzet krijg vorm in een situatie van liminaliteit. Welke uitdagingen brengt die situatie voor mensen mee? Waarop oriënteren zij zich? Wat betekent dit voor de vorm van hun verzet? Prof. dr. Ismee Tames bezet sinds juli 2015 bij de Universiteit Utrecht de bijzondere leerstoel Stichting 1940-1945: Geschiedenis en betekenis van verzet tegen onderdrukking en vervolging. Deze leerstoel is door Arq Psychotrauma Onderzoek namens Stichting 1940-1945 ingesteld aan de Universiteit Utrecht. Het doel van de leerstoel is om de herinnering levend te houden aan zowel verzet, vervolging en geweld tegen burgers in de jaren 1940-1945 als aan de wijze waarop Stichting 1940-1945 invulling heeft gegeven aan de 'ereschuld' en bijzondere solidariteit. De leerstoel zal hieraan bijdragen via wetenschappelijk onderzoek enerzijds, en anderzijds door het versterken van het maatschappelijk bewustzijn over vervolging en verzet. Daarnaast is Ismee Tames als directeur onderzoek verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs- , Holocaust- en Genocidestudies. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatie. Inaugurele rede Universiteit Utrecht, 2016. 45 pagina's : foto ; 24 cm.

Vervaardiger
  • Arq Psychotrauma Expert Groep (Diemen)
  • Tames, I. (Ismee Maria), 1976-
Collectie
  • NIOD Bibliotheek
Type
  • Text
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • ocn962747285
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards