Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Geesje Bleeker

2016

Geesje Bleeker (1921-2011) viel in juli 1944 als koerierster van een Groninger verzetsgroep in handen van de SD en werkte in Groningen mee aan de arrestaties van zeventien personen; vijf van hen overleefden de oorlog niet. Op 31 augustus 1944 werd zij in Hoogkerk door het verzet gevangen genomen en vastgehouden op de boerderij van de familie Zwanenburg aan de Beilervaart. In de nacht van 18 op 19 oktober 1944 vond hier door landwachters uit Diever een huiszoeking plaats. Geesje was mede verantwoordelijk voor het redden van acht onderduikers, onder wie zes Joden. Geesje werd vervolgens naar de woning van de familie Eising op het VAM-terrein bij Drijber gebracht. Ook hier hielp zij mee in het verzetswerk en leerde veel verzetslieden uit de omgeving kennen. Op 9 februari 1945 overviel de SD de woning van Eising en viel Geesje voor de tweede keer in handen van de SD. Er volgde tot de bevrijding van april 1945 een periode van verraad, waarbij minimaal 23 personen in Drenthe door haar toedoen werden gearresteerd; vijf van hen zijn bij Woeste Hoeve door de Duitsers vermoord en drie kwamen in Duitsland tijdens hun gevangenschap om. In totaal werden ten gevolge van het verraad van Geesje Bleeker minimaal 40 personen gearresteerd, van wie dertien de oorlog niet overleefden. Na de oorlog werd zij door rechtbanken in Groningen en in Assen tot de doodstraf veroordeeld. Deze straf werd door gratie in een levenslange gevangenisstraf omgezet. In 1960 kwam zij vrij. Met een samenvatting in het Duits en Engels. 592 pagina's : illustraties ; 25 cm.

Vervaardiger
  • Brinkman, Willie.
  • Dijkstra, G.J. (Gerben J.)
Collectie
  • NIOD Bibliotheek
Type
  • Text
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • ocn950426371
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards