Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog : verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard

2019

Karel van Ginkel, een boerenzoon uit Woudenberg, is de rode draad door het boek. Door hem te volgen komt de lezer terecht in de Krimpenerwaard waar Karel ook weer wapendroppings organiseerde. Uit de Gelderse Vallei komt ook het verhaal van de zeer moedige dochter van de smid, Hannie van den Hengel uit Hamersveld. En een verhaal over de Belg Captain King, een SAS-agent die met zijn team zes weken in een kippenhok in Leusden zat. De lezer maakt kennis met Jannetje Ruiter, de verloofde van Karel van Ginkel en met Karels vriend Wim van Beek en met veel, heel veel andere verzetsmensen. Zo ook met Karel Brouwer, die als ambtenaar in Leusden het geruisloos verzet introduceerde. De Duitsers maakten gebruik van het Nederlandse ambtenarenapparaat. Hierdoor waren ambtenaren in staat de Duitse maatregelen op grote schaal tegen te werken. De methode zoals die in Leusden is ontwikkeld werd tijdens de bezetting landelijk uitgerold. Aan Leusdens burgemeester jhr. mr. J.K.H. (Karel) de Beaufort is ook een hoofdstuk gewijd. Het wordt duidelijk in welke onmogelijke positie burgemeesters tijdens de bezetting terechtkwamen bij het uitoefenen van hun taak. Verzetsmensen werkten individueel, op eigen initiatief of in groepen. Maar ook nog eens in steeds wisselende samenstelling. Uiteindelijk, eind 1944 - begin 1945 verenigden zij zich in de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Als commandant van de NBS sectie Achterveld kreeg Karel van Ginkel nog een belangrijke rol bij het organiseren van de Voedselconferentie. Omslagtitel: Ondergronds. 464 pagina's : foto's, tekeningen ; 24 cm.

Vervaardiger
  • Huurdeman, José, 1957-
  • Historische Kring Leusden.
Collectie
  • NIOD Bibliotheek
Type
  • Text
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • on1099281178
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards