Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

2 fotoalbums afkomstig uit de nalatenschap van Henricus Lambertus Moojen (Amsterdam, 12 september 19...

2 fotoalbums afkomstig uit de nalatenschap van Henricus Lambertus Moojen (Amsterdam, 12 september 1919 – Amsterdam, 8 februari 1990). Verzetsdeelnemer. I. Fotoalbum [22 bladen] met circa 135 zwart-witfoto’s uit hoofdzakelijk de jaren ’20 en ’30 tot 1940. Betreft: -Foto’s van huisdieren, jeugdfoto’s van H.L. Moojen, foto’s van de ambachtsschool waar Moojen zijn vader (Cornelis Moojen) les gaf, foto’s van/met vader; Cornelis Moojen, foto’s van H.L. Moojen in zijn HBS-tijd, en zijn studietijd op de MTS. Tevens vakantiefoto’s uit 1938 en 1939 van vakanties in onder andere België en Frankrijk. Op blad 18 staan 4 foto’s van H.L. Moojen van rond 1937: 1. Foto van H.L. Moojen achter het stuur van een auto met open dak. 2. Portretfoto van H.L. Moojen. 3. Foto van H.L. Moojen op een balkon, vooroverleunend op de balustrade. 4. Foto van H.L. Moojen zittend op een balkon, met voor hem zittend een klein jongetje. II. Fotoalbum [20 bladen] met circa 170 zwart-witfoto’s uit de oorlogs- en de eerste naoorlogse jaren. Betreft: -Fotoalbum met 62 foto’s uit de oorlogsperiode 1942-1943. Het betreft de eerste 7 pagina’s, deels met foto’s van de spoorwegen, derden, en afwisselend van H.L. Moojen tijdens zijn werk voor de NS, en op vakantie (vermoedelijk) samen met zijn vriendin/verloofde Jacobje Plantinga. -112 foto’s uit de naoorlogse periode 1946-1947 (en mogelijk later). Het betreft hoofdzakelijk foto’s van vakanties, met afwisselend H.L. Moojen, en zijn vriend/verloofde Jacobje Plantinga staan afgebeeld. Henricus Lambertus Moojen was in de voor- en oorlogsjaren woonachtig op de Amstellaan [na de oorlog Churchilllaan] 121-III, in Amsterdam. Moojen studeerde in 1940 af aan de MTS voor bouwkunde, en was gedurende de oorlogsjaren in dienst van de Nederlandse Spoorwegen (NS) vermoedelijk als landmeetkundige. Tijdens de oorlogsjaren nam Moojen (onbekend in welke hoedanigheid) deel aan het gewapend verzet. Bekend is dat Moojen betrokken was bij liquidaties op leden van de SS, en dat hij in de woning aan de Amstellaan een bergplaats had waar hij verschillende wapens, waaronder meerdere handvuurwapens van het Duitse type Luger, en munitie verborg. Moojen nam van september 1944 tot mei 1945 deel aan de spoorwegstaking. Hiervoor ontving hij na de bevrijding een gedenkpenning.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 18102
Trefwoorden
  • Plantinga, J.
  • Staking, Spoorwegstaking
  • Amsterdam
  • Aanslagen Op Personen
  • Moojen, H.L.
  • Geheime Bergplaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards