Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kunstwerk gemaakt ter gelegenheid van de uitreiking van de Yad Vashem onderscheiding aan de verzetsm...

Kunstwerk gemaakt ter gelegenheid van de uitreiking van de Yad Vashem onderscheiding aan de verzetsmensen Nicolaas Koning en Annigje Koning-Bot, op 15 oktober 1998. Gemaakt door hun kleinzoon Ewald Spieker. Op het kunstwerk zijn via een spiegeleffect foto's van het echtpaar Koning te zien, alsmede hun namen en die van hun kinderen Nel en Adrie. Bijgevoegd is documentatie over de uitreikingsceremonie. Nicolaas Koning (Velsen 21-12-1895 - 1956) en zijn vrouw Annigje Koning-Bot (Goudriaan, 25 -11-1896 - 1963) waren AJC'ers en vonden het vanzelfsprekend om Joodse onderduikers op te nemen, zoals de toen 16- jarige Philip Gans. In de eerste dagen van de oorlog verborgen de heer Nicolaas Koning en zijn echtgenote Annigje Koning-Bot in hun huis te Santpoort, (mogelijk Bloemstraatweg 123c), circa 13 onderduikers, die uiteindelijk via de haven van IJmuiden naar Engeland wisten ontkomen. Gedurende de oorlog is het gezin Koning, naast vader en moeder bestaande uit de dochters Nel en Adrie, doorgegaan met het in hun huis verbergen van joodse onderduikers voor wie in verschillende provincies naar onderduikadressen werd gezocht. Geregeld begeleide Annigje Koning-Bot de onderduikers per trein of fiets naar hun nieuwe onderduikadres. Onder deze onderduikers bevonden zich onder andere de heer en mevrouw Meyer uit Santpoort, voor wie een onderduikadres in Laren werd gevonden. De zoon van het echtpaar Meyer, directeur/secretaris bij vatenfabriek Van Leer, wist naar Engeland te vluchten, maar stortte later als militair neer boven Duitsland. Tussen augustus 1942 en januari 1943 werden ook de uit Amsterdam afkomstige broers Benjamin en Philip Gans verborgen gehouden. Zij hebben zich op een later moment bij hun ouders gevoegd die in Baarn ondergedoken zaten. Uiteindelijk is het gehele gezin opgepakt en, op Philip Gans na, in Auschwitz omgebracht. Ook mevrouw Boekdrukker, filiaalhoudster bij een chocolaterie in de Weesperstraat te Amsterdam, en haar dochter Josefien vonden bij het gezin Koning een veilig heenkomen. Uiteindelijk zijn zij in Den Haag terechtgekomen, alwaar dochter Josefien is opgepakt. Voor het helpen van onderduikers werkte het gezin Koning onder andere samen met de heer Peter van den Berg, en de familie Jonker die in Santpoort een bloemenwinkel had. Na de oorlog werden Nicolaas Koning en Annigje Koning-Bot op 15 oktober 1998 door Yad Vashem onderscheiden, en benoemd tot ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Een van hun onderduikers Philip Gans, de enige overlevende van het gezin Gans, overleefde onder andere de concentratiekampen: Auschwitz, Monowitz-Buna, en Flossenbürg, en nam in april 1945 deel aan een dodenmars. In 1950 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Zie VMA 16938 voor het particulier archief van Nicolaas Koning en Annigje Koning-Bot.

Vervaardiger
  • Spieker, E.
Thema's
Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19982
Trefwoorden
  • Spieker, E.
  • Koning-Bot, A.
  • Koning, N.
  • Onderduik
  • Onderscheidingen/Uitkeringen
  • Koning, A.
  • Velsen
  • Gans, P.
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards