Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Albumbladen afkomstig uit de nalatenschap van Leonardus ('Leo') van Amsterdam (16 april 1930 - febru...

Albumbladen afkomstig uit de nalatenschap van Leonardus ('Leo') van Amsterdam (16 april 1930 - februari 2022). 8 albumbladen met foto’s en documentatie met betrekking tot de film Beth Sjalom, en Anton Witsel. Betreft: 1. Albumblad met aan weerszijde in totaal 8 werkfoto’s uit de film “Beth Sjalom”. Daarop te zien filmer Leonardus van Amsterdam, Anton Witsel en zijn vrouw Marijke Witsel, bij en in de Postugese synagoge te Amsterdam, Witsel zijn woning en atelier. 2. Albumblad met onder andere een portretfoto van Anton Witsel, een korte biografie, en een uitnodiging voor een filmvertoning van 3 korte speelfilms, waaronder “Beth Sjalom”, 3-4-1970. 3-6. Albumbladen (6 pagina’s) met documentatie en juryrapporten met betrekking tot de filmreportage “Beth Sjalom”. 7. Albumblad met fotoafbeelding en fotokopie van tekeningen van Anton Witsel, en rouwbericht met betrekking tot het overlijden van Anton Witsel op 10 december 1977. 8. Albumblad met opgeplakt exemplaar “Waterlooplein 1964” (2 pagian’s) met daarin 8 afbeeldingen van kunstwerken gemaakt door Anton Witsel, onder andere van de voormalige Joodse buurt van Amsterdam. En tekst met beschrijving van deze buurt, met aandacht voor de betekenis van de Tweede Wereldoorlog. Achterin is het boekwerk gesigneerd door Anton Witsel, met een opdracht aan het gezin Van Amsterdam, dd. 3-1-1977. De uit Amsterdam afkomstige tekenaar/kunstenaar Antonie ('Anton') Witsel (10 september 1911 - 10 december 1977) woonde vanaf oktober 1943 op de Nieuwe Keizersgracht 33-I te Amsterdam. Nadat begin 1944 er geen diensten meer konden worden gehouden in de Portugese Synagoge te Amsterdam, was in het pand aan de Nieuwe Keizersgracht op nummer 33-II vanaf midden 1944 tot 5 mei 1945 een schuilsynagoge gevestigd. De zelf niet Joodse Witsel, die een verdieping lager woonde, maakte tekeningen van de diensten in de synagoge. Na de oorlog was Witsel betrokken bij het behoud van het Anne Frankhuis, en maakte begin jaren vijftig tekeningen van het Achterhuis zoals dat er op dat moment uitzag. Vanaf 1947 woonde Witsel in de oude Joodse buurt van Amsterdam, waaronder Waterlooplein 10-III, en Amstel 7-I. In deze laatste woning genaam "Beth Sjalom"(Huis van Vrede) herinnerde een door Witsel opgezette permanente tentoonstelling van tekeningen, schilderijen en voorwerpen, aan de buurt voor-, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In 1969 maakte amateurfilmer Leonardus van Amsterdam met medewerking van Anton Witsel een reportage genaamd "Beth Sjalom", over het verdwijnen van deze buurt, met daarin aandacht voor de oorlogsjaren. Zie ook VMA 19734 voor filmrol met de film "Beth Sjalom", en VMA 1935 voor cassettebandje met geluidskopie van de film "Beth Sjalom".

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19736
Trefwoorden
  • Joodse Wijk
  • Witsel, A.
  • Musea
  • Joods Leven/Cultuur
  • Amsterdam, L. Van
  • Amsterdam
  • Kunst En Cultuur
  • Onderduik
  • Religie
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards