Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

-4 foto’s, waarvan 2 in tweevoud, van het interieur van het schakelstation op de Oudeweg 83a te Haar...

-4 foto’s, waarvan 2 in tweevoud, van het interieur van het schakelstation op de Oudeweg 83a te Haarlem. Waar J.C.M.A. Sevenstern (vader J.C. Sevenstern) tijdens de bezettingsjaren schakelwachter was en een illegaal telefoonnet was gehuisvest. Joannes Cornelius Sevenstern werd op 23 september 1927 in Amsterdam geboren, als oudste kind van het echtpaar Joannes Cornelius Maria Aloysius Sevenstern en Geertruida Elisabeth Ruijmgaard. Op 23 februari 1930 werd dochter en zus Elisabeth Catharina (‘Bep’) Sevenstern geboren. Vader, J.C.M.A. Sevenstern, was elektricien en werkte voor het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf (GEB). In 1938 werd hij aangesteld als schakelwachter bij het schakelstation van het Provinciaal en Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf (PEGEM) in Haarlem. Op 19 juli 1938 nam het gezin intrek in de boven het bedrijfspand gelegen dienstwoning op de Oudeweg 83a te Haarlem. Het schakelstation stond in verbinding met de elektriciteitscentrales van Amsterdam, Velsen en Haarlem, en was tevens een knooppunt in de elektriciteitsvoorziening van de spoorwegen, Schiphol en de sluizen van IJmuiden. Daarom werden tijdens de mobilisatie, in februari 1940, een tiental soldaten in het schakelstation gestationeerd. Zij hadden de taak het gebouw te bewaken tegen mogelijke sabotageacties van Duitse infiltraten of NSB’ers. Tijdens de bezettingsjaren werden zowel vader, J.C.M.A. Sevenstern, als zoon, J.C. Sevenstern, actief voor het verzet. Begin 1944 legde een medewerker van het Gemeentelijk Energiebedrijf (GEB), Jaap Carels, een illegaal telefoonnet aan in het schakelstation onder de codenaam “Bureau Brand” (BB). J.C.M.A. Sevenstern maakte deel uit van dit telefoonnet onder de codenaam ‘Paulus’, en was daarom in het bezit van meerdere valse Ausweise. J.C. Sevenstern onderhield als koerier het contact tussen het schakelstation en een illegale radiopost aan de Bakkenessergracht te Haarlem. Daarnaast was J.C. Sevenstern lid van een leerlingen-KP (van het Triniteits Lyceum), georganiseerd door vader en zoon Teunis samen met onder andere Thomas Barnardus Jozeph van Rijn en Theo Stijnman. Tussen 4 mei 1945 en 8 augustus 1945 was J.C. Sevenstern in dienst van de Binnenlandsche Strijdkrachten (BS). Daarna trad hij in juni/ juli 1946 in militaire dienst tot hij op 21 maart 1947 met groot verlof ging. Zie VMA 19429 voor het archief van J.C. Sevenstern, en VMA 19433 voor foto's van en met betrekking tot het schakelstation in de oorlogsjaren.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19431
Trefwoorden
  • Bedrijf, Gemeentelijk Energiebedrijf
  • Sevenstern, J.C.M.A.
  • Ruijmgaard, G.E.
  • Amsterdam
  • Sevenstern, E.C.
  • Sevenstern, J.C.
  • Haarlem
  • Verzetsgroep, Lo/Lkp
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards