Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Boek afkomstig uit de nalatenschap van Henri Gerard ('Hans') ten Cate (geboren Amsterdam, 3-6-1925 -...

Boek afkomstig uit de nalatenschap van Henri Gerard ('Hans') ten Cate (geboren Amsterdam, 3-6-1925 - overleden 1998). Oorlogsgetuige/ Indiëganger. Zie ook VMA 19229 voor particulier van Ten Cate, en VMA 19234 voor foto's van Ten Cate. -‘Soldaat Overzee’ [144 pagina’s]. Betreft een reportage van het leven en het werken van de mannen van de Koninklijke Landmacht en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger in Nederlands-Indië. Betreft vertellingen geschreven door drie anonieme Nederlandse soldaten over de het leven en werk van, eveneens geanonimiseerde, mede soldaten: ‘Dit boek vertelt van den Nederlandsen soldaat in Indië en heeft daarom geen andere pretenties dan dat gij hem hier uit zult leren kennen; met al zijn vreugden en zorgen, zijn gekanker en lef’. Geïllustreerd met foto’s van Nederlandse militairen in Nederlands-Indië. Auteur/ Pseud Onbekend Titel "Soldaat Overzee" Uitgever H.L. Smit en Zoon-Hengelo Techniek Gedrukt Jaar 1947 Henri Gerard (‘Hans’) ten Cate was tijdens en na de oorlogsjaren woonachtig aan de Nassaukade 125-II in Amsterdam. Gedurende de oorlogsjaren was Ten Cate actief voor de Luchtbeschermingsdienst en werd hij in het kader van de arbeitseinsatz tewerkgesteld in Duitsland. Na de oorlog werd Ten Cate in 1946 als dienstplichtig soldaat uitgezonden naar Nederlands-Indië. Hij maakte deel uit van de Expeditionaire Macht “De 7 December Divisie” die in september 1946 in Nederlands-Indië aankwam. Ten Cate vervulde een administratieve functie (waarschijnlijk) bij het Korps Algemene Uitrusting. Ten Cate keerde in oktober 1949 terug naar Nederland.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19265
Trefwoorden
  • Amsterdam
  • Cate, H.G. Ten
  • Strijdmacht, Nederlands
  • Nederlands-Indië
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards