Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Draagbare zwarte schrijfmachine van het merk 'Triumph', in doos met sleutel aan touwtje en leren (lo...

Draagbare zwarte schrijfmachine van het merk 'Triumph', in doos met sleutel aan touwtje en leren (losgeraakt) handvat. De schrijfmachine bevat een ss-teken en werd gebruikt door Duitse autoriteiten in een kantoor aan de Mauritskade in Amsterdam. De schrijfmachine is daar tegen het eind van de oorlog ontvreemd door de Amsterdamse hoogleraar en verzetsman Teun Michels. Antonius Mathias Johannes Friedrich ('Teun') Michels (1889-1969), natuurkundige, was bij het uitbreken van de oorlog hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1935 had hij aan de Nieuwe Achtergracht zijn eigen laboratorium, waar tijdens de oorlog geregeld onderduikers zouden verblijven. Eén van hen was een vroegere promovendus van Michels, de joodse leraar natuurkunde Maurits Goudeket (1912-1989). Michels, die ten tijde van de Duitse inval reserve-majoor bij de artillerie was, werd in 1943 districtshoofd van de Ordedienst (later BS) voor Amsterdam-Oost, Ouderkerk aan de Amstel en Diemen. De groep onder zijn leiding, waar ook Goudeket bij betrokken was, had een wapendepot in het ketelhuis van de bloemkwekerij Van Vliet & Wielinga, en hield daar geregeld schietoefeningen. Verder bouwde Michels in deze tijd een uitgebreid netwerk van informanten op. Die berichtten hem van de Wilton-Feijenoord scheepswerven in Rotterdam over de vorderingen bij de reparatie van beschadigde Duitse schepen. Ook had Michels contacten met tewerkgestelden in Duitse wapenfabrieken, die hem informatie over de productie van V1-raketten verschafte. Op 13 juli 1944 ontkwam Michels per toeval aan arrestatie en dook vervolgens onder, waarbij hij gebruik maakte van valse papieren met de schuilnaam 'Thijs Smit'. Op 7 mei 1945 legden de eerste Canadese troepen die Amsterdam binnentrokken contact met Michels, die hen naar het stadhuis begeleidde. Na de oorlog werd hij hoofd van de Afdeling Technisch Onderzoek van de Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad in Duitsland, die daar onderzoek deed naar de stand van zaken op het gebied van wetenschap en techniek.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17489
Trefwoorden
  • Bs
  • Amsterdam
  • Bestuur, Duits Tijdens Bezetting
  • Michels, A.M.J.F.
  • Verzetsgroep, Od
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards