Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van P.A.H. de Koning.

Archief van P.A.H. de Koning. Petrus Adrianus Hendrikus (Piet) de Koning, Etten-Leur 19 januari 1913 - overleden Zwanenburg 19 februari 1945, gehuwd met E. de Koning-Geervliet. Verzetsdeelnemer. Piet de Koning was van mei 1938 tot 22 oktober 1944 in zijn woonplaats Den Helder als bankwerker werkzaam bij de Rijkswerf Willemsoord van de Koninklijke Marine. Hij was Nederlands-Hervormd. Vanaf augustus 1944 werd hij actief in het verzet. In september trad hij toe tot de BS. Toen door een dreigende evacuatie van de bewoners van Den Helder de mobilisatie van de BS’ers in die plaats dreigde te mislukken, werden alle manschappen overgebracht naar Anna Paulowna. Kort hierna werden binnen de BS-Stoottroep Den Helder-Anna Paulowna gewapende secties geformeerd. De Koning werd ingedeeld bij sectie I en benoemd tot commandant van een van de drie groepen in deze sectie. De Koning gaf wapeninstructie aan de leden van zijn groep, vervoerde hij wapens en was betrokken bij overvallen op zwarthandelaren. Medio januari 1945 was hij betrokken bij een poging de door de Sipo gearresteerde LO-medewerker D. Abbenes uit Den Helder tijdens een transport te bevrijden bij de treinhalte Oudesluis. In de vroege ochtend van 6 februari 1945 werd De Koning in de boerderij van kwartiergever P. Bergman gearresteerd en via Den Helder overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 19 februari 1945 werd hij in Zwanenburg doodgeschoten. Twee dagen eerder had een inval van de Duitse bezetter in een huis in Zwanenburg tot een schietpartij geleid, waarbij een Duitser overleed en andere gewond raakten. De gevolgen van deze schietpartij waren ernstig. Op de maandagmorgen werd het dorp afgezet. Iedereen moest het huis verlaten. Het grootste deel van de dag werden alle bewoners vastgehouden. Toen werden op de plaats van de schietpartij tien gevangenen uit Amsterdam neergeschoten. Het waren meest zwarthandelaren, en voorts zoals gezegd Piet de Koning. De mannen van Zwanenburg werden gedwongen om langs de lijken lopen. Er werd op de executieplaats in de Verlengde Wilgenlaan een kruis opgericht. Later werd er een beeld gemaakt en geplaatst op het Kastanjeplein. Weer later is dat beeld verplaatst naar de huidige plaats in de Dennenlaan. Piet de Koning ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal in Overveen (vak 20). Het bescheiden archief omvat ondermeer een portretfoto (reproductie), een oorkonde en twee bedankbrieven van het Koninklijk huis.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17476
Trefwoorden
  • Bs
  • Gevangenis, Weteringschans
  • Terechtstellingen
  • Herdenking
  • Koning, P.A.H. De
  • Zwanenburg
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards