Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van J.A. Jacobsthal.

Archief van J.A. Jacobsthal. Joachim Adolf Jacobsthal, geboren Berlijn 5 augustus 1921 - overleden Zwitserland 17 december 2005. Verzetsdeelnemer, Jodenvervolging. Het ouderlijk gezin Jacobsthal vestigde zich in oktober 1928 op Sloestraat 12 II te Amsterdam. Vader J.A. Jacobsthal was coupeur en ontwerper van damesconfectie. Het gezin was Joods. Op 16 juni 1943 vestigde Joachim zich in Brussel. Van de heer Van Kleeff, een lid van de Belgische ondergrondse, kreeg hij een valse identiteitskaart op de naam J.A. Staal. Joachim werkte in eerste instantie voor hem als tussenpersoon voor het overbrengen van identiteitskaarten. Op 2 augustus 1943 kreeg Joachim van zijn zus Hilde te horen dat zijn ouders in gevaar verkeerden. Zijn ondergrondse contact, de heer Schoenmakers, bracht hem bij Maastricht over de grens. Op 4 augustus vernam Joachim van vrienden dat zijn ouders tijdens een razzia waren opgepakt en dat Hilde in Santpoort was ondergedoken. Hilde ging met Joachim mee terug naar België. 's Nachts zwommen zij de grensrivier over. Hun ouders zijn op 21 oktober 1944 in Auschwitz omgekomen. Joachim werd steeds actiever in het Belgisch verzet. Hij probeerde een bijdrage te leveren aan de groep van de heer Kleef, maar kon niet direct voet aan de grond krijgen in diens organisatie. Via andere contacten bouwde Joachim zijn eigen netwerk op. Hij fungeerde als verbinding tussen de Nederlandse organisaties in Maastricht, verschillende Belgen en de organisatie in Brussel. Zijn contacten deelde hij met Kleef om hun samenwerking verder aan te halen. In october 1943 ging Joachim neergeschoten geallieerde vliegers begeleiden, van de plaats waar zij geland waren tot Brussel en Parijs. Eerst ging het om piloten die in België geland waren, later ook die uit Nederland. Op 28 februari 1944 werd Jacobsthal gearresteerd, nadat hij in de val was gelokt. Tijdens verhoor gaf hij een valse naam op en hij loog over zijn geboorteplaats. Zijn ware identiteit werd niet achterhaald. Hij kreeg de doodstraf en werd op 15 augustus naar kamp Bourge-Leopold overgebracht. Het vonnis is echter nooit voltrokken en Jacobsthal bleef in kamp Bourge-Leopold tot aan de bevrijding, die op 5 september 1944 plaatsvond.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 16824
Trefwoorden
  • België
  • Goldberg, H.
  • Strijdmacht, Geallieerd
  • Onderduik
  • Jacobsthal, J.A.
  • Transport
  • Ontsnapping
  • Jodenvervolging
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards