Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van J. en A. Bogaard. Johannes Bogaard, overleden Oranienburg.

Archief van J. en A. Bogaard. Johannes Bogaard, overleden Oranienburg. Schuilnamen Oom Hannes en Hendrikus van Dijk. A. (Agie) Bogaard. Vader en dochter. Verzetsdeelnemers. Drie kinderen. De familie Bogaard, een boerengezin, wonende in drie boerderijen aan de Sloterweg 1120, nu Rijnlanderweg, te Nieuw-Vennep in het uitgestrekte gebied van de Haarlemmermeer. De familie beleed het gereformeerde geloof, wat ten grondslag lag aan het opnemen van onderduikers. De kern van de onderduikorganisatie vormde vader Johannes Bogaard, zijn zoons Johannes ‘Oom Hannes’ en Piet, zijn dochter Agie en Metje, zijn kleindochter, de dochter van Johannes jr. De eerste onderduikers op de boerderij waren ongetrouwde mannen tot 23 jaar die naar Duitsland moesten om te werken. Via Agie kwam ‘Oom Hannes’ in contact met de Joodse familie Cohen in Heemstede. Toen hij hoorde dat het gezin zich moest melden, bood hij hen aan om met hem mee te gaan naar zijn boerderij. Zo kreeg ‘Oom Hannes’ in juni 1942 zijn eerste Joodse onderduikers. Vanaf dat moment begon de sneeuwbal te rollen. ‘Oom Hannes’ reisde door het hele land om onderduikers op te halen en naar de Haarlemmermeer te brengen. Eén van de contactpersonen van ‘Oom Hannes’ was Truus de Swaan-Willems op de Stadionkade in Amsterdam. Zij ving de onderduikers op en bij haar haalde ‘Oom Hannes’ ze op. Er hebben circa zeventig Joden ondergedoken gezeten in de boerderij en naar schatting heeft ‘Oom Hannes’ driehonderd Joden naar een veilige plaats gebracht. De boerderij werd op een gegeven moment verraden en er is volgens onderduikers tot 4 keer toe een inval geweest. Tijdens de inval van 6 oktober 1943 is een lid van de SS, Van Dijk, door een onderduiker doodgeschoten. Een onderduiker werd gegrepen en zijn verhoor leidde tot de arrestatie van 31 andere onderduikers. Broer Piet, Zus Agie en vader Johannes werden door de Duitsers meegenomen. Piet overleed aan uitputting in Vught, Agie keerde terug uit Vught, de 78-jarige vader werd in maart 1945 in kamp Oraniënburg omgebracht. ‘Oom Hannes’ zat op dat moment in Amsterdam en dook daarna onder. Onder de naam Hendrikus van Dijk, beurtschipper verbleef ‘Oom Hannes’ daarna in Renkum. De naam Van Dijk was veilig, omdat bij de overval op bevolkingsregister in Amsterdam de D helemaal was verdwenen en in Den Haag het archief van de schippers was vernietigd. ‘Oom Hannes’ zijn vrouw Klaasje werd ook opgepakt, maar zij werd al snel weer vrijgelaten door een verklaring van een goedwillende Duitse dokter. Theunis, de zoon van ‘Oom Hannes’, had zijn vaders taken na zijn onderduiken overgenomen in de Haarlemmermeer. De Duitsers wisten hem te arresteren en Theunis kwam te overlijden in Oraniënburg. Johannes 'Oom Hannes' is op 10 januari 1974 overleden. Uitgebreid archief met correspondentie, officiële documenten en berichtgeving.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 16767
Trefwoorden
  • Concentratiekamp, Vught
  • Haarlemmermeer
  • Bogaard, J.
  • Onderduik
  • Religie
  • Concentratiekamp, Sachsenhausen
  • Bogaard, A.
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards