Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van M.L. Muller.

Archief van M.L. Muller. Maurits Lodewijk (Mau) Muller, geboren 27 februari 1884 - overleden Barneveld 13 september 1943. Gehuwd met Rebecca Muller-Wolff, vier kinderen. Jodenvervolging. Mau Muller was vrouwenarts in Utrecht. Hij was een markant arts en een prominent lid van enkele beroepsverenigingen, zoals de Nederlandsche Gynaecologische Vereeniging. Hij heeft tal van wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. In 1913 trouwde hij met Rebecca Wolff en samen kregen ze vier dochters, Ien, Phil, Emma en Liesbeth. In 1940 gaf hij na een hartaanval zijn praktijk op. In 1943 werd hij op een lijst van prominente Joden geplaatst. Samen met een deel van zijn familie - waaronder drie dochters, een dochter was al ondergedoken - werd hij geplaatst op kasteel De Schaffelaar in Barneveld. Dit kasteel werd gebruikt als onderkomen voor enkele honderden Joden die waren vrijgesteld van tewerkstelling. Zij vormden de zogenaamde Barneveldgroep. Niet iedereen kon in het kasteel verblijven. In de kasteeltuin waren barakken gebouwd. Ook het landhuis De Biezen werd gebruikt als tijdelijke behuizing. Toen Mau Muller even op De Biezen verbleef om een vrouw te gaan helpen met een bevalling, kreeg hij opnieuw een hartaanval en enkele dagen later overleed hij in de ziekenbarak van De Schaffelaar. Eind 1943 werd het kasteel ontruimd en de bewoners werden naar kamp Westerbork gebracht. Zo ook Rebecca Muller-Wolff en twee van haar dochters. Een dochter was met haar man ontsnapt en ondergedoken. Vanuit Westerbork werden ze naar kamp Theresiënstadt gebracht, waar ze de oorlog overleefden. Dochter Ien liep daar wel tuberculose op, waar ze in december 1945 aan overleed. Het archief omvat negen berichten. In Barneveld en Westerbork mocht de familie brieven en pakketten ontvangen en sturen. De brieven in deze collectie zijn gericht aan mevr. M. Verloop-Copijn die in de buurt van Utrecht woonde en een oud-patiënt was. Zij stuurde de Mullers pakketten. In Westerbork was dat aan meer regels gebonden en toen nam Adry van Beek de coördinatie op zich. Zij was het oude kindermeisje van de jongste dochter Liesbeth.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 10162
Trefwoorden
  • Wolff, R.
  • Concentratiekamp, Westerbork
  • Beek, A. Van
  • Verloop-Copijn, M.
  • Barneveld
  • Muller, M.L.
  • Jodenvervolging
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards