Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van Th.G. Visser. Theodorus Gerardus (Theo) Visser, geboren 22 december 1926. Jeugd.

Archief van Th.G. Visser. Theodorus Gerardus (Theo) Visser, geboren 22 december 1926. Jeugd. Theo Visser werd door de landwacht gearresteerd toen hij samen met zijn broer en buurjongen de begroeiing van het zonneveld bij het Amsterdamse Mirandabad aan het slopen was om aan hout voor de kachels te komen. Ze werden naar de Tulpkazerne gebracht (voormalig parochiehuis van de Vredeskerk tegenover de oude Rai) en vandaar naar de Euterpestraat, het Sicherheitsdienstgebouw. Vervolgens werden ze opgesloten in de Weteringschans-gevangenis in cel A-3-21.Toen ze daar zaten werd het gebouw aan de Euterpestraat gebombardeerd. Ze moesten met andere gevangenen drie dagen helpen puin te ruimen. Omdat vanuit de gevangenis de was door familie opgehaald moest worden, was Theo in de gelegenheid om briefjes te smokkelen. Hij prikte de letters met een veiligheidsspeld in wc-papier. De opgerolde briefjes stopten de jongens in de boord van hun overhemden of in de zoom van hun onderbroeken. Vanuit het Huis van Berwaring aan de Amsterdamse Weteringschans werd hij op 6 december 944 naar kamp Amersfoort getransporteerd, waar hij verbleef tot hij op 2 maart 1945 vrijgelaten werd. Na de bevrijding heeft Theo zijn ervaringen verwerkt in kleine pentekeningen. Het archief omvat onder meer smokkelbriefjes en tekeningen.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 3603
Trefwoorden
  • Visser, Th.G.
  • Schaarste
  • Verwerking Oorlogservaringen
  • Gevangenis, Weteringschans
  • Concentratiekamp, Amersfoort
  • Smokkel
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards