Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Waffen SS, Germaanse Prestatierune (Duits: Germanische Leistungsrune) in Zilver

De Germaanse Prestatierune (Duits: Germanische Leistungsrune) was een op 15 augustus 1943 door de Reichsführer-SS Heinrich Himmler ingestelde onderscheiding van nazi-Duitsland. De onderscheiding werd in 1943 en 1944 uitgereikt in twee graden: zilver en brons. Deze onderscheiding was de evenknie van het Weerbaarheidsinsigne van de SA dat alleen aan weerbare Duitsers mocht worden uitgereikt. Het Derde Rijk was tijdens de oorlog tegen de Sovjet-Unie in het Oosten en de Westerse geallieerden in het Zuiden en Westen steeds meer afhankelijk geworden van de hulp van niet-Duitsers. Dat waren de vrijwilligers en collaborateurs die, wanneer ze geen Joods of gemengd bloed hadden, dienst mochten nemen in de Waffen-SS en in aanmerking kwamen voor de Germaanse Prestatierune. Zij moesten daarvoor vergelijkbare sportieve prestaties leveren als de Duitsers. Niet-Duitsers moesten hun nationaalsocialistische gezindheid ook bewijzen in een twee uren durend examen. De statuten voorzagen in een drie weken durende voorbereidende school. Wanneer deelname daar niet mogelijk was, bood ook een speciale cursus uitzicht op het verwerven van de Germaanse Prestatierune. De kandidaat moest dan binnen een jaar 120 praktijkuren volgen. De eerste Germaanse Prestatierunen werden in februari 1944 in Nederland uitgereikt.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • medaille
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • SBKZ-000185
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • SS
  • Onderscheidingen
  • Duitsers
  • Duitse strijdkrachten
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards