Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

8-schots halfautomatisch centraalvuurpistool Walther P38 met holster, kaliber 9 x 19.

Het is begin maart 1945. Er is een grote actie gepland vanuit de Lekhaven in Rotterdam waarbij 34 Minionderzeeërs zouden uitvaren, verdeeld in meerdere groepen met als doel konvooischepen aan te vallen in de Scheldemond bij Vlissingen en het zeegebied voor Oostende. Op 6 maart waren de eenheden gereed voor actie. Toen er elf bootjes vertrokken waren, deed zich een ernstig ongeval voor. Bij het in het water zetten van een Biber ging een torpedo af, met fatale gevolgen. De meeste overgebleven onderzeeërs zonken, mede doordat de luiken openstonden. Bij het ongeval waren circa tien doden en 107 gewonden te betreuren. Van de elf uitgevaren onderzeeërs is veel bekend. Hier schrijft Maritiem Historicus Cor Heijkoop in zijn boek “Klein Venijn” dan ook uitgebreid over. Wij zullen ons in dit geval richten op de biber van bestuurder Gefreiter Lasz die omstreeks 7 maart 1945 aanspoelt op het strand van Wissenkerke (Noord-Beveland). Voor de Biberfahrer op het strand van Wissenkerke komt hulp vanaf de wal net op tijd. Dankzij de hulp van omstanders overleefd Gefreiter Lasz het. Eén van de mannen die bij de redding aanwezig was is de 28 jarige Rembertus Slotema (27-01-1916) die gedurende de bezetting bij het verzet zat en na de Bevrijding onderdeel uitmaakte van de ordedienst. De omstanders halen de Duitsers bewusteloos uit het onderzeebootje, aanvankelijk dachten ze dat hij dood was, maar door de frisse lucht kwam hij bij en greep naar zijn pistool. Gelukkig had de heer Slotema dit al van hem afgenomen. Franse commandotroepen die in de buurt gelegerd zijn waren al op de hoogte gebracht en zij nemen de bestuurder gevangen en voeren hem af als krijgsgevangen. Het pistool, een acht schots halfautomatisch centraalvuurpistool Walther P38, met speciaal pistoolholster neemt de heer Slotema als souvenir mee naar zijn bedrijf. Hij is namelijk eigenaar van een groot bouwbedrijf op Wissenkerke en hij verstopt het pistool dan ook tussen de vele papieren in zijn werkkamer. Helaas overlijdt de heer Slotema op 19 juli 1983 op zijn zevenenzestigste, vijf jaar na zijn overlijden ruimen zijn kinderen het kantoor op en vinden het vuurwapen wat ze inleveren op het politiebureau. Uiteindelijk komt het wapen terecht in ons museum waar het een mooie plaats heeft gekregen en het straks zal worden herenigt met een prachtig gerestaureerde minionderzeeër van het type Biber.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • centraalvuurpistool
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • SBKZ-000035-V-5478F
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Duitsers
  • Wapens
  • Duikboten
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards