Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Opgezette komodovaraan, afkomstig uit voormalig Nederlands-Indië

De komodovaraan is een van de bekendste hagedissen vanwege de aanzienlijke lengte; tot wel 3 meter lang, het is dan ook de grootste hagedis ter wereld. De varaan is dankzij de publieke belangstelling populair in dierentuinen en duikt op in documentaires door zijn afwijkende levenswijze ten opzichte van andere hagedissen. De komodovaraan is door het kleine verspreidingsgebied een erg kwetsbare diersoort en is daardoor van bescherming afhankelijk. De komodovaraan eet naast levende prooien ook wel aas en veel van de kadavers die gegeten worden zijn indirect door de varaan gedood. De komodovaraan wordt daarom beschouwd als een carnivoor en een alfapredator die aan de top staat van het ecosysteem. Vrijwel alle hagedissen worden door verschillende dieren gegeten maar de komodovaraan heeft, eenmaal volwassen, geen natuurlijke vijanden. Deze komodovaraan is meegenomen door "Piet Joosse" uit voormalig Nederlands-Indië. Piet zat hier bij de veldgenie van het Nederlandse leger. Op een nacht trof Piet deze komodovaraan nabij de plaats "Soebang" aan in de badkamer van een huis waarin ze zaten. Hij ging douchen in de ochtend en zag het dier zitten, toen heeft hij een eind gemaakt aan het leven van dit dier om hem vervolgens op te laten zetten en mee te nemen als souvenir naar Nederland.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • komodovaraan
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • BMZ-000208
Trefwoorden
  • Indonesische onafhankelijkheidsstrijd
  • Dieren
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards