Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Het betreft hier twee Britse airbornes.

september 1944

Het betreft hier twee Britse airbornes. Ze zijn te herkennen aan de specifieke para helm met een riemenstelsel dat onder de oren door aan de achterzijde van de helm vastzat, de bult die onderin de jas (de zgn. Smock) zit en waarin voorraden zaten en de enkelstukken die ze dragen. Zeer waarschijnlijk gaat het hier om twee man van de Airlanding Brigade die per zweefvliegtuig werden aangevoerd. Dat valt af te leiden aan het feit dat ze geen broek dragen met daarop grote zakken gestikt. Para's droegen die namelijk wel. Daarnaast is het zo dat de geallieerden, en dan meer precies de Engelsen en aan hen gelieerde eenheden, schoenen droegen met bespijkerde zolen, waarmee ze met name tijdens nachtgevechten in het nadeel waren in verband met het lawaai dat deze zolen maakten. Op 17 september 1944 begon Operatie Market Garden (Slag om Arnhem). Een luchtvloot van meer dan 3000 transport- en zweefvliegtuigen doorkruiste het Nederlandse luchtruim. De Amerikaanse 101e en de 82ste luchtlandingsdivisie landden tussen Son en Veghel en ten oosten van Grave. De Britse 1e luchtlandingsdivisie streek neer bij Wolfheze en Heelsum. Hun doel was het veroveren van de Rijnbrug in Arnhem. De brug bleek zwaarder verdedigd te worden door de Duitsers dan verwacht. De Britten dreigden omsingeld te worden en moesten genoegen nemen met het innemen van posities langs de noordelijke oprit van de brug. In de late middag van 20 september vielen de Waalbruggen in Nijmegen na een verbitterde strijd in geallieerde handen. In de namiddag van de 21ste september rolden de eerste Britse tanks over de brug richting van Arnhem. Voor de Gelderse hoofdstad kwam het ontzet te laat. Het Britse bataljon van overste John Frost dat bij de Rijnbrug was ingesloten, had die ochtend de strijd moeten staken, waardoor de Duitsers de overgang weer ongehinderd konden gebruiken. Nijmegen was bevrijd, evenals een deel van de Betuwe, maar Arnhem was een brug te ver geweest. Bezoeker meldt: In de positie zoals deze mannen liggen is het niet te zien of ze een specifieke parachutisten broek dragen. Het meest opvallende aan een parachutisten uitvoering is een vergrote beenzak op de linker been aan de voorzijde. Echter deze broeken waren niet in voldoende aantallen om alle parachutisten van een dergelijk broek te voorzien. Dus vele Britse para's droegen een standaard infanterie broek. Vermoeden bestaat echter dat dit 2 soldaten van de 2de bataljon South Staffordshire. Deze eenheid stond bekend om extra spullen op te bergen in de achterzijde van hun smock (Echter op kleinere schaal door andere gedaan) De preciese lokatie is niet helemaal duidelijk, vermoedelijk ingang Villa Rhijnstein, gelegen aan de oostzijde van Elisabethgasthuis, Utrechtseweg. Foto is gemaakt door fotograaf Horst Brink van de Duitse propaganda Kompanie.

Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 101910
Trefwoorden
  • Britse strijdkrachten
  • Oorlogsslachtoffers
  • Slag om Arnhem
  • Lijken
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards