Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De Nederlandse verzetsgeest Na de meidagen van 1940 volgde een periode van afwachten.

October 1941

De Nederlandse verzetsgeest Na de meidagen van 1940 volgde een periode van afwachten. Lang niet iedere Nederlander was aangenaam verrast door de gematigde houding van de bezetter en het correcte gedrag van de Duitse soldaten. Van begin af aan waren er mensen die weigerden zich bij de feiten neer te leggen en die zich niet om de tuin lieten leiden door het ogenschijnlijke milde optreden van de Duitsers. De eerste uitingen van protest doken op. Van georganiseerd verzet was tijdens de eerste maanden nog nauwelijks sprake. Het waren individuele acties, vaak speels van aard. Ze waren niet zozeer bedoeld om de bezetter en zijn bondgenoot, de NSB, direct schade toe te brengen, maar om de verzetsgeest onder de bevolking wakker te roepen. Lijdelijk verzet: Straatpropaganda. Officiële politiefoto van het clubhuisje de waterpadvinders aan de Schuttersweg te Hilversum, dat tijdens de bezetting door de Jeugdstorm in beslag genomen was en herhaaldelijk door onze groep werd 'bewerkt'. Onze groep bestond toendertijd uit: Wouter Albers, Kees Bosman, Piet Bosman (vader Kees), Piet Bruyn, Guus Dull, Kick Dull (overleden in concentratiekamp September of October 1944), Rob Korpershoek en Leo de Zoeten. Later pleegde onze groep hier tot tweemaal toe een inbraak, nl. eerst begin Mei 1942 door Piet Bruyn, Guus Dull en Rob Korpershoek en later (October 1943) door Wiebo Florissen (uit Rottedam) en Rob Korpershoek. Bij de laatste gelegenheid werd o.a. een seinsleutel, een seinlamp en een ... buitgemaakt, waarmee de C.I.D. (Centrale Inlichtingen Dienst) werd verblijd.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards