Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Dagboek met losse en ingeplakte bijlagen Munnik, Corri

De auteur, een meisje, zit op de lagere school. In het op haar verjaardag gekregen dagboek vertelt ze over ruzies met vriendinnen of gebeurtenissen op school. Ze gaat naar de zondagschool. In de zomervakantie zwemt ze. Er worden veel verjaardagen gevierd. In de vakantie gaat ze naar Den Haag, Volendam, Rotterdam en bezoekt familie. In haar school worden Duitsers gelegerd, zodat ze vrij heeft. Algemene dagelijkse gebeurtenissen worden afgewisseld met het verhaal over een jongen die sterft na mishandeling door de Duitsers omdat hij "Rotmof" roept, als ze op zijn knikkers gaan staan. Ze vertelt over een joods jongetje dat door de Duitsers wordt vergiftigd. Daarna zegt ze "Morgen heb ik weer pianoles, bah !". Ze krijgen inkwartiering. Overvliegende Engelse vliegtuigen werpen zilverpapiertjes uit om de Duitsers te misleiden. Kerstmis vieren ze met familie. Bij een overval op het politiebureau worden onderduikers bevrijd. Ze krijgt maart 1944 een kinderlegitimatiebewijs. Pasen wordt in 1944 zonder eieren gevierd. In Frankrijk is 6 juni 1944 de invasie, hiep hiep hoera ! Ze staat in de rij in Den Haag om vis te krijgen en moeder haalt in Zwijndrecht aardappelen. In september komen de NSB'ers na een korte afwezigheid terug. Er wordt gevochten. Ze kan de propellers van de Engelse jagers zien, zo dichtbij komen deze. Ze bombarderen de spoorwegwagons. Ze vindt het steeds vervelender, er is ook steeds minder te eten. Maar ze kan weer naar haar oude schoolgebouw. Ze gaat steeds meer op de Duitsers schelden. Kleren moeten ingeleverd worden, er is geen gas meer en alleen 's avonds elektriciteit. Eind november 1944 eten ze uit de gaarkeuken, thuis zijn alleen nog wat aardappelen en bonen. In Rotterdam worden alle weerbare mannen weggevoerd.'s Avonds is er alleen nog maar petroleumverlichting. Haar oudere zusje is tijdelijk bij een kennis in huis. Ze vieren wel Sinterklaas. Delft is aan de beurt voor een razzia. Ze heeft de hele dag honger, er is bijna alleen nog brood te eten. Vader en moeder gaan kolen zoeken. De enigen die het goed hebben zijn de zwarthandelaren. Ze kunnen bloembollen halen en het Zweedse Rode Kruis zorgt voor eten. Het station van Delft wordt gebombardeerd. School is er niet meer, de kolen zijn in beslag genomen. Maar de toestand gaat mieters goed voor de geallieerden en de moffen worden doodsbang en vorderen fietsen. Ze krijgt bijvoeding voor kinderen, evenals haar oudere zusje. Hitler ligt op sterven en zal de capitulatie niet meemaken ! Op 5 mei komt er vrede en de mensen zijn gek van vreugde. Je mag tot 9 uur buiten blijven, maar de mensen zijn er om half elf nog. Ze koopt een toeter en een feestmuts. Het kringhuis van de NSB bestaat niet meer en ze geeft een uitgebreide beschrijving van de kaalscheren van de moffenmeiden, die ze "Moffenkledders" noemt. Na 5 mei gaat ze nog lange tijd door met het beschrijven van de feestelijkheden. Ze gaat nu naar de middelbare school.

Vervaardiger
  • CorriMunnik
Thema's
Collectie
  • Oorlogsdagboeken
  • Geheugen van Nederland
Type
  • Dagboek
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • EVDO01:NIOD08_244-1530
Trefwoorden
  • dagboeken
  • oorlogsdagboeken
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards