Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

C. Pronk, inspecteur Evacuatiebureau, 1940-1953

1940 - 1953

Carlos Pronk-geboren 30 augustus 1905 te Rotterdam-is daar werkzaam op de Secr.Afd. Bevolking, Verkiezingen en Militaire Zaken als de oorlog in Nederland uitbreekt. Reeds snel is hij werkzaam voor de weggebombardeerde Rotterdammers bij wat spoedig het Centraal Evacuatiebureau zal gaan heten. Hij wordt belast met de inspectie van de opvangplaatsen buiten Rotterdam. Hij woont de vergaderingen bij van de sub-commissie Evacuatie Rotterdam. De leiding over deze commissie berust bij de directeur van het (landelijke) Bureau Afvoer Burgerbevolking (BAB), J.F. Götz. Naast nog enkele rijksfunktionarissen zijn de Rotterdamse leden: H. van Dijk, evacuatiecommissaris van Rotterdam (benoemd door de burgemeester op 23 mei 1940), dr. J.H.P. de Vries (Rode Kruis, belast met de medische zorg), D.B. Gohres (chef van het Bureau Bevolking), mej. mr. M. Kruijskamp (in notulen wordt zij 'secretaresse' genoemd) en Pronk. De inhoud van de stukken (correspondentie, verslagen, krantenknipsels) betreft vrijwel uitsluitend Rotterdam en/of Rotterdamse evacué's. In zijn personeelsdossier in het archief van het Centraal Evacuatiebureau van Rotterdam is sprake van een brief d.d. 29 juli 1942 waaruit blijkt dat Pronk bij het BAB was gedetacheerd. Hij heeft zich tot medio 1941 uitsluitend met de Rotterdamse evacué's en hun verblijf elders beziggehouden. In zomer en herfst van dat jaar heeft hij voor het maken van 'een' rapport honderden gemeenten bezocht. Na een kort intermezzo als bureaufunktionaris op het (dan net ingestelde?) Gewestelijke BAB Zuid-Holland is hij weer de buitendienst ingegaan, nu voor het Evacuatiebureau van Zuid-Holland, waar hij uiteindelijk hoofd buitendienst wordt. Dan heeft hij met Rotterdam te maken als één van de gemeenten in zijn ressort.

Vervaardiger
  • Pronk, C.
Collectie
  • Stadsarchief Rotterdam
Type
  • Archief
Identificatienummer van Netwerk Oorlogsbronnen
  • Archief 1113
Trefwoorden
  • Steun en opvang - Overig
  • Steun en opvang
  • Evacuatie en vluchtelingen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards