Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Leusden, Sovjet ereveld

Het Sovjet ereveld in Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan de 865 militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Onder hen 101 krijgsgevangenen die in september 1941 door de bezetter naar Kamp Amersfoort waren vervoerd en daar of in de directe omgeving om het leven kwamen: 24 door uitputting en 77 door executie bij Koedriest op 9 april 1942. Op 28 maart 1946 zijn zij plechtig begraven op 'Rusthof', samen met vijftien slachtoffers uit Beverwijk. Toen een jaar later bekend werd dat op de Amerikaanse erebegraafplaats Margraten ook 691 Russische soldaten begraven lagen, werd besloten hen over te brengen naar deze speciale erebegraafplaats. Op 22 april 2000 deed verslaggever Remco Reiding een aantal opzienbarende onthullingen. Veel inscripties op de grafstenen van het ereveld waren onjuist, onvolledig of achterhaald. Zeker vijftig van de 73 Russische militairen die tot 1979 uit verschillende plaatsen in Nederland naar het ereveld zijn gebracht, waren ten onrechte als geallieerden begraven. Zij bleken in dienst te zijn geweest van de Duitse Wehrmacht. Een van de militairen bleek tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld te zijn. Onthulling Het ereveld is officieel geopend op 18 november 1948. Onder de aanwezigen bevonden zich: mr. W.F. Schokking (minister van Oorlog), Zijne Excellentie de heer V.A. Valkov (ambassadeur van de Sovjet-Unie) en militair attaché Ichtschenko. In 1956 werd de verantwoording voor het ereveld door het ministerie van Defensie overgedragen aan de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. De zuil is onthuld op 4 mei 1975. Het materiaal waaruit de zuil is vervaardigd, is in drie delen vanuit Rusland per vrachtauto naar Nederland vervoerd. De genie uit Wezep heeft met behulp van het natuursteenbedrijf Dekker uit Amersfoort de onderdelen op elkaar geplaatst en aan elkaar bevestigd.

Vervaardiger
  • Ir. D. Zuiderhoek (indeling begraafplaats)
  • ir. W. Meyer (beplanting)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1694
Trefwoorden
  • Graf
  • Begraafplaats
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards